Naar jaarlijkse gewoonte presenteert Vegatopia jullie op 6 december 4 gloednieuwe kerstmenu's. Door de jaren heen hebben de redacteuren en gastredacteuren een heel arsenaal aan verschillende menu's bedacht: van klassiek tot ludiek, van gemakkelijk tot gastronomisch. Dit rijke kerstarchief, dat traditiegetrouw sinds gisteren, 1 december, weer online is, blijft een bron van inspiratie voor feestelijke momenten, maar ook voor doordeweeks tafelen. Je bent niet verplicht om het hele menu klaar te maken, een enkel gerecht kan ook. Daarom staat ons weekmenu deze keer in het teken van het kerstarchief. Ze maken we onder andere een Portugese tomatenrisotto, ratatouille met boekweithoning en eindigen we de week met speculaasboterkoek.
In België groeit het aantal vegetariërs gestaag, mede dankzij acties als 'Donderdag Veggiedag'. De Europese Commissie werkt aan wettelijke definities voor 'vegetarisch' en 'vegan'. Na de pizza hawaï ligt nu de aardbeienpizza onder vuur. In Parijs kun je naakt dineren en in Londen is een mopshondencafé geopend. November 2017 in vogelvlucht.
Allerlei heerlijke recepten voor de decembermaand, belooft het voorwoord. En die vind je ook volop in dit kleine boekje. Zoals de titel al doet vermoeden, voornamelijk sinterklazerige recepten, zoals pepernoten, taaitaai en borstplaat. Maar ook kerstkransjes en gingerbreadhuisjes. Zeer maakbaar zijn de recepten ook.
Dorien Knockaert, voedingsjournaliste bij de krant De Standaard, maakt lekker vegetarisch koken op een vanzelfsprekende wijze toegankelijk voor een groot publiek. Ze weet dat er dringend minder dierlijke producten moeten gegeten worden in deze wereld en helpt een beetje mee om deze kentering te bewerkstelligen, en wel door eenvoudige, haalbare en verrassende gerechten rond groenten en granen te bereiden - voor haarzelf, haar omgeving en gelukkig ook voor de lezer. Geen bewerkelijke feestkeuken, maar de eigen keuken van elke dag, die avontuurlijk wordt onder haar handen.
Deze week maken we klassieke gerechten uit verschillende landen met voornamelijk seizoensgroenten. We eten onder andere een in, België populaire ovenschotel met witlof en ook spruitjesstamppot. Verder ook nog gado gado uit Indonesië met de ene helft van een witte kool en Amerikaanse coleslaw met de andere helft van de witte kool. De typisch Braziliaanse rijst met bonen komt ook aan bod. De week sluiten we dan weer af met een fusion gerecht dat we lekker gezellig op de bank kunnen opeten.
Sinds kort heb ik weer een abonnement op een biologische groentetas. Vind ik leuk, want zo dwing ik mezelf om wat meer af te wisselen in de groenten waar ik mee kook. Weer eens wat anders dan de geijkte champignons, paprika en komkommer. Laatst had ik de dag voordat de nieuwe tas zou komen nog wat groente liggen. En ik had na een lange werkdag en bijpassende file bijzonder weinig zin om lang in de keuken te staan. Zo ontstond deze soep. Lukt overigens ook prima met alleen broccoli of courgette, of met aardappel in plaats van knolselderij, of met spinazie. Je begrijpt het, weer een recept waar je gerust mee aan de haal kunt gaan, afhankelijk van de inhoud van je koelkast of groentetas.
Een boek vol kerstrecepten. Maar dan niet tuttig. Dat was het doel dat Yvette van Boven zich stelde toen ze begon aan Home Sweet Home Xmas. Het resultaat is een afwisselend boek vol leuke recepten voor dinertjes, met ook genoeg keuze voor vegetariërs. En beslist niet tuttig.
Een nieuwe week, een nieuw weekmenu. Op maandag gebruiken we restjes groenten voor een heerlijke kruidige curry. Verder eten we onder andere één van Eelco's favoriete gerechten, knolseldeijrschnitzeltjes, gele raapjes en zoete aardappel uit de oven, zelfgemaakte pizza en broccolisoep. Zo krijgen we weer een gevarieerd aanbod, waarin knolgroenten en paddestoelen een prominente rol spelen.
Dit keer spotten we smeerbare noten en pinda's
Ach nee, die Carluccio, hij is er niet meer. Een tijdje terug recenseerden we zijn nieuwe boek en nu blijkt laatste kookboek 'Groenten'. Daaruit hadden jullie nog een recept tegoed. Die plaatsen we nu, zijn zoetzure pompoen. En kopen, dat kookboek!
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!