Deze week laten we ons inspireren door Sven. Wie zijn recepten regelmatig leest, weet dat dit een uiterst afwisselende eetweek kan worden, want Sven vliegt en kookt in alle windrichtingen, van Zuid-Amerika tot India, maar ook gewoon Vlaams. Al sinds 2012 is hij de veelschrijver in de redactie: naast zijn recepten is hij ook al jaren de drijvende kracht achter het weekmenu. Als hij weer eens een paar weken op pad is, zorgt hij voor een voorraad artikelen of spoort de rest van de redactie aan, vaak met de nodige inspiratie. Wij eten: lasagne zonder oven, Bulgaarse mezze, quesadilla's met andijvie, champignons en blauwe kaas, Noord-Braziliaanse rijst met bonen, twee bij ons onbekende curries, gegratineerd witlof met West-Vlaamse aardappelpuree, en de zondag sluiten we zoet af met Braziliaanse chocoladetruffels.
Het Vegatopia redactieteam bestaat uit vrijwilligers, waarbij iedereen wel een bepaalde taak heeft. Jolanda en Karl zetten zich al vele jaren in voor de website. Jolanda doet redactiewerk, maar ook bijvoorbeeld het financiële gedeelte, want een goed gerunde website is toch een klein bedrijfje. Karl daarentegen zet zich in voor het uitgebreide restaurantgedeelte van Vegatopia, maar schrijft regelmatig ook recepten en opinie-artikelen. Daarom wijden we dit weekmenu aan Jolanda en Karl met een bloemlezing van hun recepten, maar ook met wat extra informatie om hen een beetje beter te leren kennen.
Afgelopen maand hebben we telkens een weekmenu gewijd aan een bepaald land. Dit keer geven we recepten van landen waar we meestal helaas geen weekmenu kunnen vullen wegens onvoldoende recepten in ons nochtans enorme archief. Het eerste gerecht is shopska en patatnik uit Bulgarije. Daarna reizen we naar Frankrijk voor het stoofgerecht le rata. Op woensdag eten we een koude soep met rode biet en op donderdag wanen we ons bij Ikea met balletjes met de typische bruine saus. Het weekend zetten we in met de alom bekende Nederlandse kaassouffles, maar dan vegan. Op zaterdag eten we semmelknödels met tomaten-roomsaus en op zondag tot slot bakken we zoete Portugese melkbroodjes.
Deze week laten we ons leiden door de uitgebreide keuken van India, deels met traditionele gerechten, deels met inspiratiegerechten die min of meer spontaan onstaan zijn in de keukens van onze redacteuren. We vermelden wel geen bijgerechten dit keer. Bepaal zelf of je er rijst, roti, naan of helemaal iets anders bij eet. We beginnen met een eenvoudige curry met paneer en gaan verder met de klassieke chana aloo en daarna de iets minder bekende gatte kisabji. Op donderdag eten we een creatieve en kruidge pilao bedancht door Eelco en op vrijdag zetten we samosa's op tafel. Een goed gevulde groentecurry met kruidige rijst en gefrituurde onion bhaji is voor zaterdag en tot slot bakken we op zondag hartige bladerdeeg gebakjes voor bij de thee.
Deze week reizen we in gedachten naar een land dat we helaas niet kunnen bezoeken omdat het voortbestaan van het land en het overleven van de bevolking onder enorme druk staan: Palestina. We kijken met open blik naar alle partijen, maar we kunnen niet afzijdig blijven bij het menselijke leed dat zich nu afspeelt in Gaza. Palestina is een land met een rijke geschiedenis en een rijke culinaire traditie. We maken traditionele gerechten, maar ook aangepaste moderne versies en een paar gerechten uit de bredere regio waar Palestina deel van uitmaakt: rashta - linzensoep met pasta, maftoul met veel groente, loubieh bi zeit - sperziebonen met tomaat, vegetarische kibbeh, frisse courgettedip, msabbaha en tot slot het emblematische gebak künefe.
Na Spanje en Griekenland maken we deze week een culinaire reis door Italië. We maken de hele week lekkere Italiaanse gerechten, soms heel klassiek, soms ook aangepast aan eigen ingeving. We beginnen met romige pasta met witte bonen. Daarna bakken we zelf onze eigen pizza. Op woensdag eten we spaghetti met linzenbolognese en op donderdag is het de beurt aan frecantó, een groentegerecht uit De Marken. Bruschetta met geroosterde paprika en cannellinibonen eten we op vrijdag en op zaterdag hartige pannenkoekjes met sperziebonen. Eindigen doen we op zondag met lasagne uit de koekenpan.
Deze week wanen we ons op vakantie in Griekenland. Daarom bestaat ons weekmenu uit klassieke gerechten uit dit zonnige land. Op maandag maken we Griekse orzo in tomatensaus, op dinsdag vervolgen we onze reis met een creatieve versie van de bekende boerensalade. Griekse reuzenbonen zijn voor woensdag en op donderdag genieten we van een zonnige mezze. Op vrijdag bakken we een spinazietaartje met filodeeg en op zaterdag is het de beurt aan de stoofschotel stamna. Zondag mag zoet zijn met Griekse custardtaart.
"Na die mooie warme reis door 't zonnige Spanje vergeet ik alles, ik denk alleen nog Spaans" zong Samantha in 1977, toen Spanje populair werd als vakantieland voor alle bevolkingslagen. Om nu ook in zonnige vakantiesferen te blijven, maken we deze week een volledig Spaans weekmenu met gerechten op eentje na allemaal van oorsprong vegetarisch zijn. We beginnen met snijbonen met aardappels en gaan verder met spinazie met kikkererwten. Op woensdag maken we patatas bravas met gevulde portobello's en op donderdag tumbet mallorquin. Een puur plantaardige tortilla is voor vrijdagavond en op zaterdag eten we huevos a la flamenca. Tot slot ontbijten we op zondag met tostada con tomate.
We zijn halverwege de maand juli beland. Ons weekmenu wordt daarom lekker zomers en vol zonnige elementen, met extra aandacht voor smaken uit de landen rond de Middellandse Zee. Op maandag maken we een snelle pasta courgette, paprika en roomkaas, op dinsdag couscous met halloumi en zoete aardappel. Daarna gaan we verder met een 'chille' orzosalade en courgette op Midden-Oosterse wijze. Op vrijdag serveren we een gele kerriesoep met een kaastosti en op zaterdag tomatenrisotto met wilde spinazie, ovengegaarde tomaten en feta.Tot slot bakken we op zondag een quinoa-krentenhazelnotenbrood.
De eerste hittegolf hebben we al achter de kiezen en het is nu nog steeds bepaald geen kwakkelzomertje. Daarom pakken we deze week uit met allerhande koude gerechten, maar ook met een paar warme gerechten die het ook goed doen bij warm weer. We beginnen met een vegan couscoussalade en gaan verder met een salmorejo uit Andalusië. Risotto van parelcouscous met spinazie eten we op woensdag, en op donderdag zetten we een kleurrijke broccolisalade op tafel. Het weekend starten we met een simpele barbecue met daarbij een pasta-pestosalade en een fris glas sangria. Daarna mag het iets geraffineerder met masala dosa's met rode biet en aardappel. Op zondag maken we tot slot zelf ijs.