Het bekendste en populairste straateten uit Uganda is rolex. De naam heeft niets met horloges te maken, maar is een verbastering van rolled eggs, opgerolde omelet. En het is ook juist dat: een omelet met groenten die opgerold wordt, samen met een chapati. Het gerecht zou in de jaren 1990 zijn bedacht door een creatieve chapativerkoper en het heeft daarna razendsnel het hele land veroverd. Chapati is een traditioneel platbrood uit India, maar de Indiase keuken heeft wel een groot stuk van het Afrikaanse continent veroverd nadat de Britten massaal Indiase arbeidskrachten naar daar verscheepten. Ik kende het concept van rolex al een tijdje, maar het werd me weer onder de aandacht gebracht door een Duitse kennis die Afrika met de fiets doorkruist heeft. Voor haar was dit het ultieme vegetarische gerecht op haar reis: overal verkrijgbaar, lekker, vullend en goedkoop. Er is zijn zeer veel variaties, ik heb me gebaseerd op verschillende recepten, aangevuld met eigen ingeving en ervaring.
"Na die mooie warme reis door 't zonnige Spanje vergeet ik alles, ik denk alleen nog Spaans" zong Samantha in 1977, toen Spanje populair werd als vakantieland voor alle bevolkingslagen. Om nu ook in zonnige vakantiesferen te blijven, maken we deze week een volledig Spaans weekmenu met gerechten op eentje na allemaal van oorsprong vegetarisch zijn. We beginnen met snijbonen met aardappels en gaan verder met spinazie met kikkererwten. Op woensdag maken we patatas bravas met gevulde portobello's en op donderdag tumbet mallorquin. Een puur plantaardige tortilla is voor vrijdagavond en op zaterdag eten we huevos a la flamenca. Tot slot ontbijten we op zondag met tostada con tomate.
Onderstaand recept is uit het onlangs door Jolanda gerecenseerde Boustany van Sami Tamimi. Gebruik zoete, goed rijpe tomaten om deze zomerse salade optimaal tot zijn recht te laten komen.
Van verse za’atar, uien en sumak maak je een klassieke Palestijnse salade, een die in een paar omliggende landen ook wordt gemaakt. Met hun kenmerkende smaak zijn de fluwelige verse za’atarblaadjes de ster van het gerecht. Ze zijn aromatisch, met een geurig en aards aroma dat zowel kruidig als een tikje bloemig is, een beetje als de smaak van tijm en oregano, met een subtiele peperige ondertoon.
We zijn halverwege de maand juli beland. Ons weekmenu wordt daarom lekker zomers en vol zonnige elementen, met extra aandacht voor smaken uit de landen rond de Middellandse Zee. Op maandag maken we een snelle pasta courgette, paprika en roomkaas, op dinsdag couscous met halloumi en zoete aardappel. Daarna gaan we verder met een 'chille' orzosalade en courgette op Midden-Oosterse wijze. Op vrijdag serveren we een gele kerriesoep met een kaastosti en op zaterdag tomatenrisotto met wilde spinazie, ovengegaarde tomaten en feta.Tot slot bakken we op zondag een quinoa-krentenhazelnotenbrood.
Iedereen kent borsjtsj, de rode-bietensoep uit Oost-Europa. Dat is eerder een wintergerecht. Voor de zomer bestaat er echter een koude, felroze variant: chłodni. Die soep heeft de oorsprong in Polen en Litouwen. Hier bestaan ook heel wat versies van, maar wij maken er eentje met ingrediënten die je bij ons in de supermarkt probleemloos kunt vinden: qua groenten komkommer en radijs en qua soepbasis karnemelk en yoghurt. Afwerken doe je met een half hardgekookt ei. Dit zorgt voor meer vulling en het maakt het geheel ook romiger. En voor wie het zich afvraagt: de L met een streep erdoor spreek je uit als een W: chwodnik dus.
De eerste hittegolf hebben we al achter de kiezen en het is nu nog steeds bepaald geen kwakkelzomertje. Daarom pakken we deze week uit met allerhande koude gerechten, maar ook met een paar warme gerechten die het ook goed doen bij warm weer. We beginnen met een vegan couscoussalade en gaan verder met een salmorejo uit Andalusië. Risotto van parelcouscous met spinazie eten we op woensdag, en op donderdag zetten we een kleurrijke broccolisalade op tafel. Het weekend starten we met een simpele barbecue met daarbij een pasta-pestosalade en een fris glas sangria. Daarna mag het iets geraffineerder met masala dosa's met rode biet en aardappel. Op zondag maken we tot slot zelf ijs.
Ook deze week hebben we voor jullie ons archief - èn daarbuiten- afgespeurd naar de lekkerste recepten om je eetweek te vullen. We beginnen makkelijk, want wie wil er na een doordeweekse werkdag urenlang in de keuken staan? In het weekend pakken we wat meer uit met friet en zelfgemaakte bloemkoolwings. We gebruiken de restanten van de bloemkool als basis voor de soep op zondag. Fijn voor je budget én je hoeft niets weg te gooien.
Ik stuitte op een recept voor 'eenvoudige vegan feta', een ellenlange blogpost met aan het eind een recept dat volgens Sven nog uit de jaren 1990 stamt. In die tijd moest je als vegetariër nog creatief zijn, laat staan als veganist. Niemand van de redactie had het recept ooit gemaakt, reden genoeg om me er gewoon aan te wagen met een restje tofu dat ik toch nog in huis had. Ik heb het recept nog iets verder vereenvoudigd en de verhoudingen naar eigen inzicht aangepast. Het resultaat is natuurlijk niet vegan feta, maar de gemarineerde tofublokjes smaken daadwerkelijk lekker ziltig en kruidig.
We zitten alweer in de eerste week van juli. Afgezien van af en toe een zomers buitje domineert de zon en kunnen we lekker buiten eten. Daarom eten we deze week elke dag salade - en dat is allesbehalve saai. We beginnen de week met een chille orzosalade, en op dinsdag eten we een frisse wittekoolsalade met Weense aardappelsalade en een plantaardig worstje. Wraps met salade van bloemkool en kikkererwten met tahindressing is een fijne afwisseling op de woensdag, net als de tempeh in poesta-style met gele citroenrijst op donderdag. Vrijdag serveren we krieltjessalade met peterseliepesto bij de asperges en zaterdag komen we in vakantiestemming met een Griekse salade deluxe. Voor het zondagmiddagbezoek maken we watermeloencarpaccio.
Dit gerecht doet denken aan shakshuka, waarbij je ook eieren gaart in een krachtige tomatensaus. Normaal gesproken wordt dit gerecht gemaakt met chorizo en gedroogde ham. Die worden hier vervangen door paddenstoelen en paprikapoeder, gegarneerd met een salsa van doperwten, bladpeterselie en knoflook.