Het bekendste en populairste straateten uit Uganda is rolex. De naam heeft niets met horloges te maken, maar is een verbastering van rolled eggs, opgerolde omelet. En het is ook juist dat: een omelet met groenten die opgerold wordt, samen met een chapati. Het gerecht zou in de jaren 1990 zijn bedacht door een creatieve chapativerkoper en het heeft daarna razendsnel het hele land veroverd. Chapati is een traditioneel platbrood uit India, maar de Indiase keuken heeft wel een groot stuk van het Afrikaanse continent veroverd nadat de Britten massaal Indiase arbeidskrachten naar daar verscheepten. Ik kende het concept van rolex al een tijdje, maar het werd me weer onder de aandacht gebracht door een Duitse kennis die Afrika met de fiets doorkruist heeft. Voor haar was dit het ultieme vegetarische gerecht op haar reis: overal verkrijgbaar, lekker, vullend en goedkoop. Er is zijn zeer veel variaties, ik heb me gebaseerd op verschillende recepten, aangevuld met eigen ingeving en ervaring.
Onderstaand recept is uit het onlangs door Jolanda gerecenseerde Boustany van Sami Tamimi. Gebruik zoete, goed rijpe tomaten om deze zomerse salade optimaal tot zijn recht te laten komen.
Van verse za’atar, uien en sumak maak je een klassieke Palestijnse salade, een die in een paar omliggende landen ook wordt gemaakt. Met hun kenmerkende smaak zijn de fluwelige verse za’atarblaadjes de ster van het gerecht. Ze zijn aromatisch, met een geurig en aards aroma dat zowel kruidig als een tikje bloemig is, een beetje als de smaak van tijm en oregano, met een subtiele peperige ondertoon.
Iedereen kent borsjtsj, de rode-bietensoep uit Oost-Europa. Dat is eerder een wintergerecht. Voor de zomer bestaat er echter een koude, felroze variant: chłodni. Die soep heeft de oorsprong in Polen en Litouwen. Hier bestaan ook heel wat versies van, maar wij maken er eentje met ingrediënten die je bij ons in de supermarkt probleemloos kunt vinden: qua groenten komkommer en radijs en qua soepbasis karnemelk en yoghurt. Afwerken doe je met een half hardgekookt ei. Dit zorgt voor meer vulling en het maakt het geheel ook romiger. En voor wie het zich afvraagt: de L met een streep erdoor spreek je uit als een W: chwodnik dus.
Ik stuitte op een recept voor 'eenvoudige vegan feta', een ellenlange blogpost met aan het eind een recept dat volgens Sven nog uit de jaren 1990 stamt. In die tijd moest je als vegetariër nog creatief zijn, laat staan als veganist. Niemand van de redactie had het recept ooit gemaakt, reden genoeg om me er gewoon aan te wagen met een restje tofu dat ik toch nog in huis had. Ik heb het recept nog iets verder vereenvoudigd en de verhoudingen naar eigen inzicht aangepast. Het resultaat is natuurlijk niet vegan feta, maar de gemarineerde tofublokjes smaken daadwerkelijk lekker ziltig en kruidig.
Dit gerecht doet denken aan shakshuka, waarbij je ook eieren gaart in een krachtige tomatensaus. Normaal gesproken wordt dit gerecht gemaakt met chorizo en gedroogde ham. Die worden hier vervangen door paddenstoelen en paprikapoeder, gegarneerd met een salsa van doperwten, bladpeterselie en knoflook.
Rabarber is van oorsprong een medicinale plant die in de negentiende eeuw plots erg populair werd in de Britse keukens. Bij ons is hij ondertussen ook niet meer weg te denken. Omdat rabarber niet het hele jaar door vers te krijgen is, kijken we er wel een beetje naar uit. De meest bekende bereidingen zijn confituur of compot, al dan niet in combinatie met appel. Vandaag bakken we echter puur plantaardige cupcakes, die ook erg haalbaar zijn voor iemand zonder enige bakervaring. Lekker bij de koffie. Dit recept werd niet getest op dieren, wel op collega's - en goed bevonden.
Ik kreeg een zak minder fotogenieke aspergestukjes mee van mijn moeder, maar die kwamen wel kraakvers van bij de teler. En minder mooi is zeker niet minder lekker. Daarom bedacht ik een vrij klassieke maaltijdsoep van asperges en pasta, aangevuld met wortel en erwten. De basisrecept is dat van een klassieke roomsoep zoals je nog vindt in oudere kookboeken. Alle ingrediënten vormen een kleurrijk en smakelijk geheel, maar ook een flink vullende soep. Je kan de rest van soep ook nog 's anderendaags opeten, maar hou er wel rekening mee dat de pasta bijna al het vocht zal opnemen. Voeg dan wat water of room toe indien nodig.
Het aspergeseizoen is nog volop bezig. Omdat mijn ouders in een uitstekende aspergeregio wonen, krijg ik bij ieder bezoek aan hen een pak mee, vers van bij de boer. Ik eet de asperges liefst zou eenvoudig mogelijk: gekookt of gebakken, met een simpele saus of met een passend bijgerecht. Ik was al overtuigd dat peterseliepesto wel moest passen bij de asperges. Na wat uitproberen kwam ik uit bij deze krieltjessalade met peterseliepesto en Gruyèrekaas. Voor de pesto zelf gebruiken we walnoten en nog meer Gruyèrekaas. Gebruik wel echte krieltjes (kleine, ongeschilde aardappelen) en geen voorgekookte aardappels in de vorm van krieltjes, want het smaakverschil is enorm.
Bloemkool en spinazie zijn mijn lievelingsgroenten en beide spelen een hoofdrol in deze kruidige pilao. Regelmatig staat er pilao bij ons op tafel, want het is een makkelijk , snel en verwarmend eenpansgerecht. ln 2012 schreef ik al een recept voor pilao met spinazie en tomaat, In deze versie gebruik ik duidelijk minder specerijen, die daardoor juist des te beter naar voren komen. Ook hou ik rekening met de verschillende gaartijden van de linzen, de rijst en de groenten.
Gelukkig zijn er veel mogelijkheden om kool klaar te maken, want met z’n tweeën eten we dagen van één exemplaar, ook als het een kleintje is. Kool laat zich goed smoren en stoven, of in een stamppot of curry verwerken. Dat is allemaal lekker, maar ook nogal winters. Nu het lente is, gebruik ik kool graag rauw, zoals in dit makkelijke recept. Snijd of rasp de kool goed fijn en doe dit mooi op tijd, zodat de salade even kan staan en de smaken goed kunnen mengen. Maar laat de salade niet te lang staan, want dan wordt de kool zacht en verliest het de knapperigheid die deze salade wat mij betreft extra lekker maakt.