Open menu

spanakopita thbDeze week wanen we ons op vakantie in Griekenland. Daarom bestaat ons weekmenu uit klassieke gerechten uit dit zonnige land. Op maandag maken we Griekse orzo in tomatensaus, op dinsdag vervolgen we onze reis met een creatieve versie van de bekende boerensalade. Griekse reuzenbonen zijn voor woensdag en op donderdag genieten we van een zonnige mezze. Op vrijdag bakken we een spinazietaartje met filodeeg en op zaterdag is het de beurt aan de stoofschotel stamna. Zondag mag zoet zijn met Griekse custardtaart.

Maandag

Kritharaki, orzo in tomatensaus, is een klassiek bijgerecht dat je ook in heel wat Griekse restaurants bij ons kan bestellen. Vandaag maken we het voor een keer zelf. Serveer met groenten naar keuze, bijvoorbeeld courgette, parika en champignons.

Kritharaki

Dinsdag

Een Griekse salade is een schaaltje komkommer, tomaat, ui en feta? Dat is het vaak wel, maar soms leven Griekse taverna's zich graag uit op hun klassiekers. Deze Griekse salade deluxe leerde Jolanda kennen tijdens haar vakantie op het eiland Milos.

Griekse salade deluxe 600x

Woensdag

Gigantes plaki, Griekse reuzenbonen in tomatensaus, is een oud streekgerecht met veel verschillende versies, wij maken er eentje met iets meer groente. Serveer met rijst, aardappels of zelfs quinoa.

gigantes plaki

Donderdag

Een Griekse mezze is een leuke ontspannen maaltijd voor op een mooie zomerdag. Bepaal zelf wat je op tafel zet, maar wij maken melitzanosalata, auberginesalade, kolokithokeftedes, courgettekoekjes, hummus en tzatziki, afkomstig uit het Grieks kerstmenu van 2023.

Grieks Mezze

Vrijdag

Vanavond maken we een snelle van versie van spanakopita, een spinazietaart met filodeeg. Een hapje om te delen of gewoon helemaal voor jezelf.

spanakopita

Zaterdag

Stamna is een stoofschotel van heerlijk gekruide tomatensaus met onder andere geroosterde groenten en aardappels. De schotel wordt daarna belegd met blokjes feta en gaat nog een tijdje de oven in, totdat de feta en de bovenlaag mooi bruin kleuren. Vandaag geven we jullie de vegetarische versie van Hedwig.

stamna

Zondag

Na een week vol hartige gerechten, sluiten we af met zoets uit Griekenland. We bakken galaktoboureko, custardtaart met filodeeg. Een recept van OhMyFoodness.

galaktoboureko feat

Foto: OhMyFoodness

 

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

the Kitchenary

horecarama