Yo! Ons kookboek is genomineerd voor de 'vega kookboek van het jaar' verkiezing van de NVB. Ben je fan? Stem dan op ons!
Dat kan via deze link: https://www.vegetariers.nl/lekker/kookboek-2015
Heb je ons kookboek nog niet en ben je wel nieuwsgierig? Bestel dan hier een exemplaar.
Half januari, het nieuwe jaar is in volle gang. De kerstkransjes en oliebollen zijn nu écht op en ik schrijf al steeds minder vaak per ongeluk '2015' als ik een datum noteer. Aangezien chocolade toch echt te lekker is, is m’n eerste goede voornemen ("minder snoepen, deze keer hou ik het echt vol") al gesneuveld, maar gelukkig heb ik er nog één: meer gaan hardlopen. Tot nu toe lukt het, maar daar hoort natuurlijk wel een lekker maar licht en makkelijk klaar te maken pre-hardloopmaaltje bij.
Dit keer spotten we white rice cakes van producent Chang Li Sheng
David Bowie is niet meer. Op 10 januari van dit jaar is hij overleden. Bij Vegatopia eren we hem op onze manier met één van zijn favoriete gerechten: shepherd's pie. Deze ovenschotel stond ook op het menu van een door hemzelf geopend David Bowie Café in Tokio, dat door zijn Japanse platenlabel was opgezet ter gelegenheid van de lancering van het album The Next Day. Net zoals de versie van Bowie bevat de onze kidneybonen en veel kaas. Natuurlijk geven we er zelf ook nog een creatieve draai aan.
Vandaag een recept voor een winterse soep met een exotisch tintje. Steeds vaker zien we de Thaise keuken terug in Nederland. Ook mijn huisgenoot en ik wilden vanwege haar toekomstige vertrek naar Thailand een poging wagen in de Aziatische keuken te duiken. Wat nog niet zo gemakkelijk is voor de ongeoefende westerling! Deze soep is het resultaat van een bezoek aan de Aziatische supermarkt. Bij thuiskomst zat in de boodschappentas een groot blok tempeh, kokosmelk en verse gember. Een combinatie van de smaken uit het Verre Oosten en wat van de eenvoud uit de Lage Landen.
In dit recept komen mijn favoriete soorten winterfruit samen, namelijk stoofpeertjes en bloedsinaasappel. Om de peertjes een spicy smaak te geven, wordt een mengsel van Indiase specerijen (masala) gebruikt. Als de peertjes zachtjes stoven, nemen ze alle smaken en kleuren op van de masala en de bloedsinaasappel.
Het is je misschien niet ontgaan dat 2016 is uitgeroepen tot het jaar van de boon! Speciaal daarom hebben we deze week een menu met allemaal bonen en peulvruchten. Je zult zien dat bonen bijzonder veelzijdig zijn en zeker niet gaan vervelen. We hebben namelijk niet te ingewikkelde bonengerechten geselecteerd uit de hele wereld, en ook uit Nederland uiteraard.
Gent is zo'n ontzettend mooie stad, ik keek er echt mijn ogen uit. Soms ook mooi van lelijkheid (dingen die echt alleen in België kunnen). Maar de irritante toeristen ontbreken. Heerlijk. En je merkt aan alles dat het een studentenstad is. Zo veel leuke mensen, zo veel leuke (eet)plekjes. Heel fijn!
Dit keer spotten we de truffel-olijfolie Al Tartufo van Liquido d'Oro
In Nederland is Madhur Jaffrey niet zo bekend, maar in Engeland is ze echt heel beroemd. Daar wordt ze de queen of curries genoemd. Ze heeft al een enorme lijst met boeken op haar naam staan, maar 'Easy Curry Vegetarisch' is het eerste volledig vegetarische curry kookboek. Onmisbaar in je collectie als je van Indiaas eten houdt.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!