Ons Kookboek, uitgegeven door de Vlaamse vrouwenbeweging KVLV, is ongetwijfeld het meest populaire kookboek in Vlaanderen. De eerste uitgave in 1927 heette 'Ons Kookboekje' en was bedoeld als handleiding bij een kookcursus van de “Boerinnenbond”, de vrouwenafdeling van “Boerenbond” met recepten van producten die op het boerenland werden verbouwd. Door de jaren heen is Ons Kookboek uitgegroeid tot een lijvig boek van ongeveer 1.000 pagina's waarbij telkens ook rekening werd gehouden met de nieuwe tendensen en technieken.
Als puber at ik in een restaurant eens een complete schaal met Turkse rijst voor drie of vier personen in mijn eentje op. De rijst was zo lekker, met de superromige rijstkorrels en het zoetige van de dille, die er ook in zat, dat ik door at tot ik bijna ontplofte. Het zou nog jaren duren voordat ik er in de Turkse winkel achterkwam dat je Turkse rijst heel goed thuis kunt maken met een speciaal type rijst... baldorijst!
Tarwevrij eten dat is best te doen. Het is beslist even puzzelen, want van tarwe wordt naast brood in heel veel andere voedingsmiddelen verwerkt. Maar ondanks dat lukte het mij zelfs op vakantie in het buitenland.
Zin in lasagne, maar geen oven bij de hand? Geen probleem! Je kan lasagne evengoed in een pan bereiden. Hiervoor heb je wel verse lasagnevellen nodig. Die vind je in een goede supermarkt bij de verse pasta. Gedroogde vellen krijg je niet snel gaar in de pan.
Dit keer spotten we Boekoeloekoe Burgermix
Op vakantie in Japan ontdekte ik dat verse wasabi heel anders smaakt dan die uit een tube. Veel minder scherp en eigenlijk best zoet. Lekker, maar in Nederland zit er niets anders op dan toch weer wasabi uit een tube of potje te gebruiken: iets anders is er niet. Wás er niet, want inmiddels worden verse wasabiwortels uit Engeland geïmporteerd. We kregen er eentje opgestuurd en testten een paar recepten.
Het merk Wonderful heeft diverse soorten pistachenoten en amandelen in zijn assortiment. Het is altijd fijn om nieuwe producten uit te proberen. Helemaal als het vijf verschillende soorten noten met verrassende smaken zijn, in flitsende zakjes!
Hugo heeft het gemaakt! Hij is op zomerse feesten en hippe partijen, doet de ronde in de virtuele wereld, en hij is zelfs kant en klaar verkrijgbaar in flessen. Wie geen alcohol blieft of mag heeft het nakijken, want Hugo is een heerlijke cocktail op basis van prosecco, bronwater, vlierbloesemsiroop, munt en schijfjes limoen.
Maâkouda is een populair gerecht uit Marokko en Algerije. Je kan het eten als voorgerecht of als bijgerecht. Het wordt echter ook verkocht als straatsnack tussen een stuk stokbrood of Marokkaans brood. De Maghrebijnse versie van ons broodje kroket dus.
Onlangs was ik uitgenodigd voor een vedische, Indiase, maaltijd. Er kwamen wel tien heerlijke gerechten tegelijk op tafel. Het leukste was dat ik mocht helpen om ze klaar te maken. Zo leerde ik dit verrukkelijke toetje bereiden, met de voor ons wat merkwaardige naam shrikhand (spreek uit: shjrikhend).
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!