Eerder bespraken we het kookboek 'Arabia bij je thuis'. Vandaag een recept uit dit boek. Deze eitjes zijn van origine Turks, maar het gebruik van hartige warme yoghurt zie je in het hele Midden-Oosten. Het is een heerlijk lunch- en brunchgerecht, maar ook super voor een makkelijke avond.
De leuke dames Nadia Zerouali en Merijn Tol, wie regelmatig naar de tv-zender 24 Kitchen kijkt kent ze wel, promoten al een paar jaar de Arabische keuken. Hun nieuwe kookboek 'Arabia bij je thuis' staat vol originele, niet te moeilijke gerechten, waarvan het merendeel nog vegetarisch is ook.
Dit keer spotten we een partyclette to go
Als er één typisch Georgisch gerecht is, dan is het wel khachapuri: kaasbrood. Het wordt bij zo'n beetje elke maaltijd gegeten, en het kan alle vormen aannemen, van een simpele tosti tot een bladerdeegflapje met kaas erin tot enorme bouwwerken van brood, kaas, eieren en wat je er nog meer bij kunt bedenken. De Georgiërs weten ook heus wel wat een pizza is: pizza is de Italiaanse variant op khachapuri.
Ik wilde schrijven dat de oogstmaand is aangebroken. Blijkt augustus al oogstmaand, je kunt wel zien dat ik van de supermarktgeneratie ben. Toch zijn veel groenten juist nu voordelig: tomaten, komkommers, bloemkolen en pruimen liggen in stapels voor een zacht prijsje op de markt. Tijd om een dagje inmaken te plannen.
Een makkelijk eenpansgerecht voor door de week, geïnspireerd op een beroemd Portugees recept. Grote eters kunnen een soepje vooraf nemen of er een groene salade bij eten.
Een Britse kok beweert dat gezond eten heel makkelijk is. Een Indiase kok creëert een slaapverwekkende curry. Japanners raken verslingerd aan sojasausijs. En ondertussen moeten we de wereld nog even redden. Augustus 2012 in vogelvlucht.
Sperziebonen: dol ben ik er op. Ik wacht maanden tot er Hollandse sperzieboontjes zijn, die zijn zo lekker vers en smaken heerlijk naar vroeger. Hoewel dat laatste vast niet voor iedereen geldt: er zullen massa's mensen groot geworden zijn met muffe boontjes uit pot. Er gaat niet veel boven simpel gekookte boontjes, serveren met aardappels en een frittata. Maar deze keer gaan ze in de salade.
Broccoli, eieren en aardappels uit de oven op één bord in een verrukkelijk gerecht, wat wil je nog meer? Niets, en zo denkt Heidi Swanson er kennelijk ook over, want in haar door ons besproken kookboek Super Natural Every Day nam ze een erg lekker recept voor broccoli gribiche op.
De vegetarische website 101 Cookbooks is in Nederland niet zo bekend. Dat is jammer, want er verschijnen heel regelmatig erg lekkere gerechten op. De dame achter deze site, Heidi Swanson, gaf inmiddels ook twee kookboeken uit.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!