Op Nederlandse bodem staan enkele duizenden schuren met leghennen in Duitse dienst. Elke dag nemen onze oosterburen namelijk 14 miljoen eieren van ons af. Dat betekent dat de gemiddelde Duitser (en dan rekenen we ze dus allemaal mee, van pasgeboren tot hoogbejaard) circa 62 Nederlandse eieren per jaar consumeert.
Bron: De Pers
Hoe ontbijten de redacteuren van Koken & zo? Jan doet het met een half oog op het Vegatopia-forum.
Kaas. Kaas is vegetarisch broodbeleg. Maar je wilt ook wel eens wat anders dan kaas. Maar wat? Vegatopia neemt je mee in de wondere wereld van het vegetarisch broodbeleg. En wat blijkt? Er bestaat meer vegetarisch beleg dan je denkt.
Hoe ontbijt redacteur, fotografe en Italianofiel Annemieke? Ze hoopt stilletjes op een ontbijt op bed of één op een Italiaans balkonnetje.
Tempeh is niet ieders favoriet. Je moet tempeh dan ook flink bewerken om er iets lekkers van te maken. Maar als je het goed doet, kun je veel met tempeh: op de barbeque leggen, in het gourmetpannetje doen, als bijgerecht in een Indonesische rijsttafel of als beleg van een Surinaams broodje. Tempeh kan zelfs lekker zijn in de stamppot! Kortom, als je weet wat je er mee moet doen, is tempeh zo gek nog niet.

Zullen we vandaag sushi van de yuppen-toko meenemen of roerbakken we vlug iets uit het Vegatopia-kookboekje? Dat zijn de kookproblemen waar wij ons doorgaans mee bezighouden. En dan ineens hoor je iets waardoor je denkt: waar maken we ons in godhemelsnaam druk over? Dit keer was 't het nieuws dat in India jaarlijk een half miljoen mensen sterven als gevolg van rook die vrijkomt bij het koken.

Een winkel met alleen maar kookboeken, daar heb je er niet zoveel van op de wereld. Wel in Amsterdam: de fameuze Kookboekhandel van Jonah Freud. Sinds kort zit ze met haar duizenden boeken in een nieuw, groter pand aan de Haarlemmerdijk 133. Wij wurmden ons naar binnen voor de opening.
The post punk kitchen rocks! Isa chandra Moskowitz, een van de presentatoren van het veganistische kookprogramma The Post Punk Kitchen (met bijbehorende succesvolle website) heeft het kookboek Vegan with a vengeance geschreven. Zelden heb ik een kookboek gezien dat zo grappig, enthousiasmerend en culinair verantwoord in één is.
Het borrelhapje Chiapas is iets nieuws: een stukje Reypenaarkaas met een 'topping'. Beetje ver gezocht, vinden wij.
De nieuwe Rose Elliot is uit in het Nederlands! Met die negen woorden is eigenlijk alles gezegd wat er gezegd moet worden. De naam van de Britse kookboekenschrijfster staat immers garant voor recepten die met kop en schouders uitsteken boven wat de gemiddelde boekjesschrijver produceert onder de noemer vegetarisch.
Dertig jaar na de oprichting is het project Vegatopia in schoonheid beëindigd. Onze slotwoorden vind je in ons laatste artikel. De site blijft de komende jaren gewoon online.
gezondheidsbewuste en duurzame creatieve keuken - €€€
![]()
plantaardig in magisch interieur - €€ tot €€€
![]()
gezondheidsbewuste vegetarische en veganistische wereldkeuken - €€