Werknemers van Volkswagen en Berlijnse studenten krijgen vegetarische kantines. 14de-eeuwse Britse monniken hebben aan den lijve ondervonden dat te veel vlees tot klachten kan leiden. Na 130 jaar wordt de productie van de plantaardige margarine van Blue Band van Rotterdam naar het buitenland verplaatst. Tweederde van het voedsel dat jongeren eten is ultrabewerkt. Meer dan 85% van levensmiddelen bedoeld voor kinderen is ongezond, met vaak veel te veel suiker. Door corona doen we onze boodschappen liever in één keer dan elke dag een klein beetje. Lidl heeft de onlangs geïntroduceerde hennepproducten snel weer uit de schappen genomen. In Luxemburg mag je het fruit van bomen in de openbare ruimte gewoon plukken. Augustus 2021 in vogelvlucht.
Onlangs was er in de Washington Post een pleidooi om eten niet meer 'exotisch' te noemen. Onbekend maakt onbemind, was de boodschap, en bovendien gebruiken we de term 'exotisch' altijd vanuit een westers, wit perspectief. Zelfs als we 'exotisch' als compliment gebruiken zou de ondertoon racistisch zijn. Zonder in die specifieke discussie een positie in te nemen, denk ik dat op culinair vlak het begrip 'exotisch' een stuk genuanceerder ligt en een inblik biedt in onze eetgewoontes. Ook de vegetarische en tegenwoordig met name de vegan keuken wordt door velen als 'exotisch' beschouwd.
Restaurants en snackbars mogen geen plastic borden, bakjes en bestek meer gebruiken. De dagelijkse boodschappen worden duurder. De meeste voedingsproducten worden door slechts een handjevol bedrijven geproduceerd. Kleinere eieren zijn kipvriendelijker. Vlaanderen experimenteert met soja van eigen grond. Zelfs als je 'exotisch eten' als een compliment bedoelt, is het eigenlijk racistisch. Ben & Jerry's verkoopt geen ijs meer in Israëlische nederzettingen. Festivalbier bevat net zoveel alcohol als 'gewoon' bier. Juli 2021 in vogelvlucht.
De zomer is weer begonnen, tijd om de barbecue weer aan te steken! Dat veel groenten juist heel erg lekker worden op de barbecue wisten we al langer. Maar toch is het altijd leuk om nieuwe inspiratie op te doen. Een fijn kookboek is dan ook De groene barbecue van Rukmini Iyer, waarvan een van onze forumleden zó blij werd dat ze spontaan een recensie instuurde. Nu is je kans op zelf het boek te winnen!
Nederlanders eten steeds minder vlees, maar nog steeds zijn vegetariërs en veganisten flink in de minderheid. De vleesindustrie verdient flink aan vleesvervangers. Ook kweekvlees is niet vrij van ethische problemen. Aldi wil de kiloknallers afschaffen. Nestlé geeft toe dat chocolade en snoep niet gezond zijn. Nieuw-Zeelandse onderzoekers bedenken een nogal rigoreuze oplossing voor vreetbuien. Belgen vouwen hun boterham anders dan Nederlanders. Juni 2021 in vogelvlucht.
De moderne Nederlander laat eten bezorgen en is niet zo creatief met groente. De moderne Italiaan haalt pizza uit de muur. Een kantine van de TU Delft wordt volledig vegetarisch. Nederland is kampioen vleesvervanger-eten. Een toprestaurant in New York wordt volledig plantaardig. Europese supermarkten willen een boycot op Braziliaanse producten. Het Belgisch Staatsblad publiceert een recept voor gegratineerde asperges. Mei 2021 in vogelvlucht.
"Wist je dat ik ondertussen volledig veganistisch eet?", valt Joke meteen met de deur in huis. "En dat terwijl ik ontzettend van lekkere kaasjes hield. Ik ben nu een paar weken verder en ik voel me er ontzettend goed bij." Een mooie binnenkomer, maar niet het hoofdthema van ons gesprek. Afgelopen week is het nieuwe boek “Eerste hulp bij reukverlies” van Joke Boon verschenen, met volop aandacht in de media. We hebben het over reukverlies, geurherinneringen en fantoomgeuren, de kleur en klank van eten, eten op smaak brengen zonder te kunnen ruiken, restaurantbezoek en manieren om zonder reuk of met parosmie toch zo lekker mogelijk te eten.
Vivera komt in Braziliaanse handen. Volkswagen krijgt een vegetarisch bedrijfsrestaurant. Duitsers eten veel meer vlees dan ze zelf denken. Ook het Japanse Nippon Airways biedt vliegtuigmaaltijden-aan-de-grond aan. In Amerika is een nijpend tekort aan kleine zakjes ketchup. Minder restaurantbezoek is goed voor onze gezondheid. Een Duitse supermarkt biedt ketchup in vaste schijven aan en Hema komt met tompoucebier. April 2021 in vogelvlucht
Er werd al langere tijd over gespeculeerd, maar op 29 maart ontving het Nijmeegse restaurant De Nieuwe Winkel dan toch echt een Michelinster! Naast deze prachtige waardering voor gastronomische kwaliteit wonnen de pioniers binnen de botanische keuken ook een groene Michelinster; een ster voor duurzame gastronomie, die dit jaar voor het eerst werd uitgereikt in Nederland.
In coronatijd eten we minder brood en meer troosteten. Omdat Colorado een 'MeatOut Day' heeft, voert het conservatieve Nebraska een 'Meat on the Menu Day' in. Het Nijmeegse groenterestaurant De Nieuwe Winkel heeft een Michelinster gekregen. Twee Duitse online supermarkten veroveren Nederland, twee Nederlandse supermarkten veroveren Duitsland. Albert Heijn schaft de plastic groentezakjes af. Na een Chinees importverbod eet de rest van de wereld Taiwanese ananas. Een café in Melbourne vraagt 123 euro voor een kopje koffie. Het verzamelen van kruiden en eetbare plantjes is een coronatrendje. Maart 2021 in vogelvlucht.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!