In dit weekmenu geven we een reeks zeer uiteenlopende gerechten uit alle windstreken, maar wel met groenten en fruit van het seizoen. Beginnen doen we met tagliatelle in salieboter, daarna gaan we verder met stamppot van radijsjes met loof en pittig walnoten-paddenstoelengehakt. Op woensdag eten we een Indiase dahl met zoete aardappel en spinazie met daarbij naanbrood. Op donderdag reizen we verder naar Indonesië met sotosoep met rijst en een eitje. Daarna is het tijd voor vegan pasteitje in Surinaamse stijl. Een pittige salade van asperges en rucola is de lunch voor zaterdag. Tot slot verwennen we onself op zondag met aardbeien met kwarkslagroom en koekkruimels.
Het aspergeseizoen is nog volop bezig. Omdat mijn ouders in een uitstekende aspergeregio wonen, krijg ik bij ieder bezoek aan hen een pak mee, vers van bij de boer. Ik eet de asperges liefst zou eenvoudig mogelijk: gekookt of gebakken, met een simpele saus of met een passend bijgerecht. Ik was al overtuigd dat peterseliepesto wel moest passen bij de asperges. Na wat uitproberen kwam ik uit bij deze krieltjessalade met peterseliepesto en Gruyèrekaas. Voor de pesto zelf gebruiken we walnoten en nog meer Gruyèrekaas. Gebruik wel echte krieltjes (kleine, ongeschilde aardappelen) en geen voorgekookte aardappels in de vorm van krieltjes, want het smaakverschil is enorm.
We koken deze week met de groenten die de lente ons te bieden heeft - en dat zijn er al heel wat. Als eerste gerecht maken we een pastasalade met koolrabi en cottagecheese en als tweede een gierstrisotto met doperwten, broccoli en hazelnoten. Op woensdag wordt het een vegan ovenschotel met prei, op donderdag een milde curry met peultjes en witte asperges. Een quesadilla met andijvie, champignons en blauwe kaas is dan weer ideaal voor op vrijdag. Op zaterdag leggen we witte asperges op de barbercue en tot slot bakken we op zondag een rabarbercake met een crumblelaagje.
Bloemkool en spinazie zijn mijn lievelingsgroenten en beide spelen een hoofdrol in deze kruidige pilao. Regelmatig staat er pilao bij ons op tafel, want het is een makkelijk , snel en verwarmend eenpansgerecht. ln 2012 schreef ik al een recept voor pilao met spinazie en tomaat, In deze versie gebruik ik duidelijk minder specerijen, die daardoor juist des te beter naar voren komen. Ook hou ik rekening met de verschillende gaartijden van de linzen, de rijst en de groenten.
Het Eurovisiesongfestival gaat van start op dinsdag, de jaarlijkse hoogmis van muziek, nationale trots en veel spektakel. Dit vieren we met een speciaal weekmenu vol anekdotes over het festival en natuurlijk de bijpassende gerechten. We starten op maandag met een aspergetaart met geitenkaas. Op dinsdag wordt het spinaziestamppot. Daarna gaan we een stuk zuidelijker met insalata pantesca. Finse spinaziepannenkoeken eten we op donderdag en op vrijdag maken we onze eigen falafel. Op zaterdag, de dag van de grote finale, verwennen we onszelf met een Turkse mezze. Afsluiter van de week is dit keer een vegan red velvet cake.
Vanaf mijn allereerste bezoek is Spanje mijn favoriete vakantieland, ik werd overal blij van: de natuur, de mensen, de steden en streken, kleine dorpjes in weidse landschappen, kunst en cultuur, het klimaat. Alles behalve het eten, want als vegetariër was het daar vroeger afzien. De keer daarop maakten we een roadtrip, waarbij we fijn onze eigen kookspulletjes mee hadden. Deze keer beperkte ons dieet zich niet meer tot gazpacho of slappe friet met in teveel olie gebakken eieren en verlepte sla, maar konden we onszelf verwennen met op butagas gekookte campinggerechten. Gelukkig heeft Spanje ondertussen een revolutie op eetgebied doorgemaakt: zelfs in de spreekwoordelijke gehuchten van drie huizen tegen de berg vind je voldoende keus in voedzame vegetarische gerechten. Ik hou ervan dat oude tradities in ere worden gehouden, maar ben erg blij dat er op eetgebied ruimte is voor nieuwe dingen.
Op maandag 28 april werden de Michelin-sterren van 2025 in de Antwerpse Handelsbeurs voorgesteld. Op deze hoogdag van de fine dining-keuken zien we nogal wat chefs op het podium die de Franse keuken trouw blijven. Voor velen, én voor Michelin, lijkt de eiwittransitie dan ook niet het grootste aandachtspunt. Toch kunnen we enkele zaken vinden waar we ook graag te gast zouden zijn.
Aan zon geen gebrek de laatste dagen en zelfs weken. Dit laten we lekker doorschijnen in een weekmenu met zonnige gerechten en producten van het seizoen. Het eerste gerecht van de week is een lichte bietjessalade met geitenkaasballetje. Op dinsdag maken we een mediterraanse toast met paprika en feta. Daarmaken jambalaya, een kruidig Cajun-gerecht. Daarna geven we deze pasta met groene asperges, daslook en feta. De vrijdagse borrelsnack is springrolls met gebakken tofu en drie dips. Op zaterdag bakken we pannenkoeken met een asperge-kruidenvulling. Aardbeientaartjes zijn er tot slot op zondag.
Nog tot Bevrijdingsdag te verkrijgen: de bitterbalpizza. Ook apen houden van alcohol in goed gezelschap. De Zwitsers hebben het racletterecord terugveroverd. Trumps handelsoorlog leidt tot hogere prijzen en schaarste in Amerikaanse Chinatowns. Europeanen boycotten Amerikaanse producten. De populariteit van Dubai-chocolade leidt tot een tekort aan pistachenoten. Met Pasen hebben we minder chocolade-paaseitjes gekocht, maar wel meer luxe broodjes en croissants. De baas van Ryanair moest in een restaurant betalen voor extra beenruimte. April 2025 in vogelvlucht.
Deze week wederom geen bijzonder thema, wel maken we gerechten die bij het jaargetijde passen: zonnige bereidingen, maar ook stevigere gerechten waar je zin in hebt na een flinke regenbui. Als eerste maken we een tomaten-linzensoep met gekarameliseerde uien. Daarna eten we een risotto met rode bieten en blauwe kaas. Voor woensdag hebben we maïsbeignets met koolrabistamppot en voor donderdag penne met spinazie, oesterzammen en gegrilde cherrytomaatjes. Vegetarische saucijzenbroodjes zijn de opener voor het weekend en op zaterdag wordt het witte asperges met een Parijse mosterdvinaigrette. Als afsluiter bakken we kleurrijke mini-quiches voor de zondagsbrunch.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!