Deze week serveren we voor een laatste keer de lente op ons bord. Asperges zijn namelijk nog volop verkrijgbaar maar de eerste courgettes verschijnen ook al in de moestuin. We gebruiken zowel recepten van Vegatopia als leuke recepten van andere websites. Ons eerste gerecht is een pittige aardappelsalade met spinazie en kikkererwten. Daarna gaan we verder met spaghetti aglio, olio e peperoncino. Op woensdag eten we courgetteburgers met sinaasappel-wortelsalade. Op donderdag maken we een Midden-Oosterse salade met bloemkool en haloumi. Daarna barbecueën we met courgette met peterseliedressing, feta en pijnboompitten. Op zaterdag eten gebakken raapsteeltjesstamppot met verse doperwten. Op zondag brunchen we in stijl met gepocheerd ei à la Florentine met asperges, toast en truffelhollandaise en aardbeien met kwarkslagroom en koekkruimels.
We zijn al in juni en dus kunnen we genieten van lekker lange zonnige avonden. Dit vraagt ook om zonnige gerechten, die nog niet helemaal zomers hoeven te zijn. We beginnen met een pastasalade met maïs, erwten en kaas. Op dinsdag maken we schelpjespasta met rucola-gorgonzolasaus. Daarna is het tijd voor een aubergineschotel met gekarameliseerde ui en een Griekse salade. Onze wekelijkse afspraak met asperges is dit maal op Vlaamse wijze, voorafgegaan door een tuinkerssoep. Op vrijdag serveren we het betere fastfood: falafel met gegrilde venkel, zoete aardappel en yoghurt-looksaus. Op zaterdag eten we gebakken avocado, trostomaat, pinda, shiso en gembervinaigrette. Afsluiten doen we met rabarber met haver, amandelen en kwark als ontbijt of als toetje.
Voortbordurend op de artikelen van deze week op Vegatopia, maken we dit keer een weekmenu met wereldgerechten, vooral uit Zuid-Amerika en uit Azië. We beginnen de week met een exotische koolsalade uit Paraguay. Op dinsdag eten we een vegetarische Surinaamse roti. Op woensdag maken we Indiase tandoori met bloemkool en paneer. De dag erna koken we Indonesisch, meer bepaald oseng tempeh. Op vrijdag borrelen we met Braziliaanse kaasbitterballen. Op zaterdag zetten we pad thai op het menu. Tot slot bakken we op zondag challa, een traditioneel Joods brood.
Deze week eten we vooral zonnige lentegerechten, maar ook een paar gerechten die passen op elk moment van het jaar. We beginnen met één uit die laatste categorie: broccoli met geitenkaas uit de oven. Op dinsdag maken we een salade van groene asperges met paprikapoeder en Italiaanse harde kaas. Op woensdag staat een puur plantaardige lenterisotto op het menu. Op donderdag maken we aardappelpuree met tuinkruiden, bietensalade en een kaaskroket. Op vrijdag wordt het mezze met een walnotendip en op zaterdag faking eend van Karin Luiten. Op de laatste dag van de week bakken we tot slot rarbarberkruimeltaart met pecannoten.
Wanneer je vegetarisch kookt, merk je regelmatig dat het gerecht uiteindelijk - vrij toevallig - puur plantaardig blijkt te zijn. Vegan koken is dus minder moeilijk dan je denkt. Daarom geven we dit keer een weekmenu vol ongekunstelde, puur plantaardige gerechten die iedereen kan bereiden. Op maandag maken we een rijstbowl met soja-aubergine en wortelsalade. Op dinsdag risotto met asperges en bier. Op woendag eten we pita met tuinbonenfalafel en knoflooksaus. Op donderdag gaan we dan weer voor een Indiase okracurry. Plantaardige pizza met pulled jackfruit en hummussaus is een mooie opener voor het weekend, maar op zaterdag bouwen we een barbecuefeestje met een couscoussalade met een Arabisch tintje. Tot slot maken we een cashew-cheesecake op zondag, voor de gelegenheid met aardbeien.
Eenvoudige gerechten hoeven helemaal niet saai te zijn. Daarom geven we in dit weekmenu gerechten die gemakkelijk te maken zijn, zonder al te veel ingrediënten. Op maandag maken we alvast broccolistamppot met cashewnoten of geitenkaas. Op dinsdag zetten we kruidige rijst met champignons op tafel, op woensdag tagliatelle in salieboter. Op donderdag is koken helemaal een makkie met gebakken paprika's met penne. Het weekend starten we met Franse tomatentaartjes op basis van bladerdeeg. Op zaterdag eten we een omelet van groene asperges. Afsluiten doen we op zondag met makkelijke aardbeientaartjes, eveneens op basis van bladerdag.
Deze week geen bijzonder thema of rode draad voor ons weekmenu. We maken gewoon klaar waar we zin in hebben zonder dat we al te lang in de keuken moeten staan. Beginnen doen we met maïsburgers met paprika-advocadosalsa. Daarna bakken we vegan pannenkoeken met prei-champignonvulling. Op woensdag eten we blote billen in het gras. Op donderdag eten we pilao met spinazie en tomaat. Het weekend zetten we in met buffalo bloemkoolwings. Op zaterdag bakken we een luxe aspergetaart. Het weekmenu sluiten we af met een feestelijke polentapudding met zuidvruchten.
Deze week wisselen we flink af op het gebied van eten, we wisselen meer bepaald tussen Aziatisch en Italiaans geïnspireerde gerechten. Ook geven we recepten uit zowel het archief van Vegatopia als van andere Nederlandse receptensites. We beginnen met een interessant gerecht met tofu en ketchup. Daarna eten we fusilli met rode pesto. Op woensdag maken we een snelle wokmaaltijd met tempeh en groente. Op donderdag serveren we dan weer lasagne met ratatouille en 3 soorten kaas. Vrijdag wordt snackdag met satésauskroketten. Op zaterdag eten we pasta met asperges en zelfgebakken café noir als toetje. Tot slot mengen we beide keukens in de vorm van kokosrisotto met gember-prei en shiitake-paddenstoelen.
Dit weekend is het Pasen. Daarom eten we bij Vegatopia de hele week op z'n paasbest: we maken gerechten die niet zouden misstaan op de paastafel, maar die eveneens maakbaar genoeg zijn voor een gewone weekdag. Op maandag maken we ravioli met zelfgemaakte pesto en snijbiet. Op dinsdag bereiden we gevulde tomaten met lente-ui en kaas en op woensdag aardappelsalade met blauwe kaas en walnoten. Daarna bakken we een worteltaartje met gorgonzola, tijm en yoghurt. Op vrijdag borrelen we met canapé's met flageolethummus en eiersalade met kurkuma en kervel. Op zaterdag zetten we het aspergeseizoen in met hartige pannenkoeken met een romige asperge-kruidenvulling. Tot slot bakken we een zonnig paasbrood met mosterd, ui en gruyère.
Sneeuw in april klinkt opeens niet meer zo vreemd als een krokodil in een Amsterdamse gracht. Het weer heeft zijn grillen en daarom krijgen we trek in stevigere aromatische gerechten en ovenbereidingen. Op maandag maken we pasta met tomaatjes uit de oven, op dinsdag een Marokkaans geïnspireerde tajine met sperziebonen en kipstuckjes. Daarna eten we Oosterse bruinebonensoep. Op donderdag doen we aan groenterestverwerking in de vorm van een Indiase curry. Op vrijdag bereiden we dan weer helemaal zelf een tempé-bloemkoolburger. Een pastei van paddenstoelen en blauwe kaas wordt het zaterdagavondetentje. Tot slot eten we op zondagmiddag een rollade met courgette en mozzarella.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!