Niet normaal zo retro als deze salade is! Gebroederlijk op een schaal met zijn verre neef, de huzarensalade. Dan omrand door gevulde eieren met snufjes paprikapoeder. Gezellig veel cocktailprikkers van augurk en kaas erbij. Nog wat toefjes mayonaise hier en daar en, o ja! Vlak vooral de takjes krulpeterselie ter garnering niet uit. Een romige zonnesalade is het, die smaakt naar die goeie ouwe tijd. Drink er een glas rosé bij, of zelfs sherry. Hartstikke cult is dat!
Heb je ook weleens aan het einde van je geld nog een stukje maand over? Gelukkig komt het vakantiegeld er voor de meeste mensen weer aan binnenkort. Toch is het handig om een paar voordelige recepten achter de hand te hebben voor krappe tijden. Dit recept voor shakshuka is niet alleen gemaakt van goedkope ingrediënten, het is ook gewoon heel lekker. De ingrediënten zijn allemaal voor weinig geld verkrijgbaar bij een Turkse of Marokkaanse supermarkt.
Bij dit recept is mijn zoektocht naar zelfgemaakte repen voor onderweg geëindigd. Ze vullen goed, bevatten veel gezonde ingrediënten en zijn ontzettend lekker. Natuurlijk zit er ook zoet en vet in, de boel moet immers wel aan elkaar blijven plakken. De gedroogde kersen en pistachenoten maken de mueslirepen net wat anders dan anders.
Tegenwoordig heeft iedere supermarkt schappen vol vegaburgers liggen. Er is dus geen bittere noodzaak meer, zoals in de vorige eeuw, om zelf je vleesloze burger in elkaar te draaien. Maar zelf een burger fabriceren is heel erg leuk en makkelijk, dus wat let je om het zelf te proberen?
Deze hartige gebakjes, die we in muffinvormpjes maken, zijn ook afgekoeld erg lekker en kunnen mee op de picknick of in de brooddoos. Maak je ze nog een maatje kleiner, dan zijn het sublieme aperitiefhapjes.
Van de radijs kan je eigenlijk alles gebruiken. De blaadjes hoeven helemaal niet weggegooid te worden als ze nog mooi groen zijn. Ze kunnen perfect in een salade, in een soep of fijngehakt in de aardappelpuree. En heb je zin in een snelle lunch zonder veel afval? Dan is dit voor jou!
Deze courgettesoep smaakt net zo groen als 'ie eruit ziet. Naar courgette natuurlijk maar ook naar kruiden. Tegelijk is deze soep fluweelzacht en een plaatje om te zien. Prima als maaltijdsoep met wat lekker brood erbij maar ook zeer geschikt als smaakmakend voorafje, in een kommetje of hittebestendig glaasje.
Een tijdje terug maakte ik zelf op een kaasboerderij witte meikaas. De frisse, zachte smaak en de naam van deze kaas inspireerden tot deze lentesalade.
Zoete bataten, ook wel zoete aardappelen genoemd, zijn een perfecte snack voor kinderen vanwege de zeldzame combinatie van de heerlijke zoete smaak en gezondheidsvoordelen die de ‘gewone’ aardappel ver overstijgen. Beter kan bijna niet.
Ze hebben een wat muf imago. Vooral voor mensen die zijn opgegroeid met gortdroge capucijners of bruine bonen. Maar oh, wat kun je heerlijk koken met peulvruchten. Ze komen bij mij minstens twee keer per week op tafel. Grote boterbonen in een malse salade, kikkererwten in een stoofpotje. Of deze pannenkoekjes met drie kleuren linzen. De komende tijd ga ik je regelmatig verleiden met de bonige creaties uit mijn keuken.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!