Enkele weken geleden heeft Sophie het Groot Handboek Vegetarisch koken van Claudia Bruchmann en Cornelia Klaeger besproken. Uit dit boek plaatsen wij het recept voor timbaaltjes van bloemkool die niet er alleen mooi uitzien, maar ook nog eens verassend simpel te maken zijn. In de peterseliesaus gaat naast bladpeterselie, ook wortelpeterselie. Naast dit recept, wordt binnenkort ook nog een stap-voor-stap handleiding voor het koken van groentebouillon of -fond uit geplaatst.
Voor 4 stuks
Voor de timbaaltjes
300 g bloemkoolroosjes 
 15 g boter 
 200 ml groentebouillon 
 zout versgemalen peper 
 versgeraspte nootmuskaat 
 2 eieren 
 50 g room
Voor de saus
2 sjalotjes 
 200 g wortelpeterselie 
 3 bosjes bladpeterselie 
 2 el boter 
 250 ml groentebouillon 
 100 g room 
 zout 
 versgemalen witte peper 
 50 ml witte wijn
Verder
4 timbaalvormpjes of kopjes (inhoud 130 ml) 
 boter voor de vormpjes
- Spoel de bloemkoolroosjes af en laat ze goed uitlekken. Verhit de boter in een pan en bak hierin de roosjes even aan. Giet de groentebouillon erbij en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
 - Sluit de pan en kook de bloemkool in ongeveer 15 minuten gaar. Pureer hem dan in de keukenmachine of direct in de pan met de staafmixer en werkde puree door een zeef. Voeg de eieren en room toe en klop alles goed door elkaar.
 - Verwarm de oven voor (200°C). Vet de vormpjes in met boter en schep het bloemkoolmengsel erin. Zet de timbaaltjes ongeveer 25 minuten in de oven(midden). Prik met een houten stokje in de timbaaltjes om te testen of ze gaar zijn erin en trek het stokje er weer uit. Als er niets aan het stokje zit zijn ze gaar.
 - Pel intussen de sjalotjes voor de saus en snijd ze fijn. Schil de wortelpeterselie en snijd hem klein. Trek de peterselieblaadjes van de takjes en houd een paar blaadjes apart als garnering.
 - Verhit de boter in een pan en bak hierin de sjalotjes, wortelpeterselie en peterselieblaadjes(behalve de apart gehouden blaadjes) aan. Giet de bouillon erbij en breng alles aan de kook. Roer de room erdoor en laat de saus zachtjes koken tot de wortelpeterselie gaar is.
 - Pureer de peterseliesaus in de pan met de staafmixer en laat hem zachtjes doorkoken tot hij wat is ingedikt. Breng op smaak met zout, peper en de wijn.
 - Laat de timbaaltjes ongeveer 5 minuten afkoelen, stort ze dan uit de vormpjes op borden en schep de saus erbij. Garneer met peterselieblaadjes en serveer direct.
 
Tip Probeer ook eens timbaaltjes met wortel in plaats van bloemkool. Bereid de peterseliesaus zoals beschreven en serveer die erbij.


 Meer bloemkool!


