Open menu

rabarbercupcakes thbRabarber is van oorsprong een medicinale plant die in de negentiende eeuw plots erg populair werd in de Britse keukens. Bij ons is hij ondertussen ook niet meer weg te denken. Omdat rabarber niet het hele jaar door vers te krijgen is, kijken we er wel een beetje naar uit. De meest bekende bereidingen zijn confituur of compot, al dan niet in combinatie met appel. Vandaag bakken we echter puur plantaardige cupcakes, die ook erg haalbaar zijn voor iemand zonder enige bakervaring. Lekker bij de koffie. Dit recept werd niet getest op dieren, wel op collega's - en goed bevonden.

Voor 12 stuks

150 g rabarber
125 g suiker
pakje vanillesuiker (à 8 g)
100 g plantaardige bakboter op kamertemperatuur
snuf zout
280 g bloem
1,5 tl bakpoeder
1 tl kaneel
75 g ongezoete appelmoes of 1 flinke appel
1 el appelazijn of citroensap
1,5 dl amandelmelk (of andere plantaardige melk)

Verder nodig:

bakblik voor 12 cupcakes
12 (papieren) cupcakevormjes

  • Indien je de appelmoes zelf wil maken, dan beginnen we hiermee. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij hem in stukken. Doe deze in een kom met een eetlepel water en kook 4-5 minuten in de magnetron tot hij gaar is. Pureer met een staafmixer en laat afkoelen.
  • Maak de rabarber schoon met deze tips en snij hem in stukjes van een halve centimeter of net iets groter. Zet opzij.
  • Doe de boter samen met de suiker, de vanillesuiker en het zout in een kom. Mix een vijftal minuten met een handmixer of een keukenrobot, totdat je een romig geheel krijgt. 
  • Meng de bloem, het bakpoeder en de kaneel in een kom.
  • Meng de appelmoes, de appelazijn of het citroensap, en de amandelmelk in een andere kom.
  • Voeg beetje bij beetje al mixend de droge en de natte ingrediënten bij het beslag, totdat je een homogeen geheel krijgt. Mix niet langer dan dat.
  • Roer de rabarber onder het beslag.
  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
  • Doe de vormpjes in het cupcakebakblik en verdeel het beslag gelijkmatig.
  • Bak 25 minuten in een voorverwarmde oven op 170 graden of totdat ze goudbruin zijn en een prikker droog uit een cakeje komt wanneer je er in prikt.
  • Laat ze 5 minuten in het bakblik zitten en laat daarna afkoelen op een taartrooster om wat op te drogen.

Smakelijk!

rabarbercupcakes

 

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

the Kitchenary

horecarama