Het nagerecht van ons moederdagmenu zijn blintzes, dunne Isrealische pannenkoekjes die zowel op basis van water als melk kunnen worden gemaakt en gevuld met een zoete of hartige vulling. Blintzes gevuld met kaas worden traditioneel gegeten op de eerste dag van het Sjavoeotfeest, een oogstfeest dat in Israel gevierd wordt door alles te versieren met bloemen. De zuivelmaaltijd op de eerste dag van Sjavoeot wordt ook toegeschreven aan de Bijbelse woorden ‘En Hij gaf ons dit land dat overvloeit van melk en honing.’ Ik maakte deze zoete blintzes met een vulling van kwark, noten, gedroogde abrikozen, vanille en eidooier. Na het bakken worden ze rijkelijk bestrooid met poedersuiker.
In Iran in een omliggende gebieden vieren ze ieder op 21 maart noroez, het Perzisch nieuwjaar. Niet toevallig valt dit samen met het begin van de lente. Op dit belangrijke feest zijn er ook natuurlijk typische gerechten. Eén daarvan is kulu sabzi, een omelet met zeer verse kruiden. Deze kruiden symboliseren het nakende voorjaar. Voor ons is deze omelet lekker als lunchgerecht of als onderdeel van een mezze met onder andere brood, hummus, yoghurt, rauwkost, falafel... Een speciale dank aan de Iraanse Nargess om me te helpen met dit artikel.
Eerder recenseerden we het kookboek Groene tofu van Amalia Wasiliev. Vandaag geven we jullie uit dit boek een recept voor tofupannenkoekjes. Deze veganistische pannenkoekjes zijn net zo lekker als gewone pannenkoekjes. Als basisingrediënt gebruiken we zijdentofu. Dit is een zeer zachte soort tofu die gebruikt wordt voor blokjes in de soep of gemixt in allerlei bereidingen zoals hier in een pannenkoekenbeslag.
Ooit vloog ik naar Suriname. Naast me in het vliegtuig zat een vrouw in feestelijke Surinaamse dracht zich te verheugen op het weerzien met haar moederland. "O, ga je voor de eerste keer? Nou, je gaat wat meemaken, je gaat zooo lékker eten, meisje. Kip, ooow zulke lékkere kip. En eend, die noemen we 'doks' in Suriname, je gaat niet weten wat je proeft en altijd heimwee houden." In mijn herinnering heeft ze de helft van de toch echt behoorlijk lange reis verlekkerde verhalen verteld, maar dan vooral over kip. En eend dus. Het klonk als een droomland voor een omnivoor, niet bepaald de ideale bestemming voor een veganeusje. Zou je denken.
In Praag werd ons het bekende vegetarisch restaurant Estrella aanbevolen. De zoektocht ernaartoe moest natuurlijk de eerste beste dag plaatsvinden en we hebben er ook meteen gereserveerd voor dezelfde avond. Ik had me er de hele dag op verheugd en was absoluut niet teleurgesteld. Als hoofdgerecht nam manlief een safraanrisotto met oesterzwammen en een koekje van parmezaan. Ikzelf nam quesadilla’s hartig gevuld met spinazie, oesterzwammen en cheddarkaas. Natuurlijk ging ik, eenmaal thuis, deze quesadilla’s proberen te evenaren, met het onderstaande heerlijke resultaat.
Quesadilla's zijn van oorsprong Mexicaans, maar vandaag maken we er een Franse versie van. Aan het basisprincipe van tortilla en kaas tornen we echter niet. Als vulling gebruiken we andijvie, kastanjechampignons en blauwe kaas. Zo krijg je een heel ander gerecht. Andijvie hoeft tenslotte niet altijd in de stamppot te belanden. De quesadilla's kun je opdienen als hapje of als voorgerecht, maar ook als hoofdgerecht met een salade. Let wel op dat ze best wel machtig zijn, omdat er veel kaas in zit.
Deze wraptaart is een beetje werk, maar dan heb je ook zeker wel iets lekkers in handen. Met een zelfgemaakte tomaten-paprikasaus, waar je heel goed restjes in kwijt kan, maak je zeker de blits met deze taart. De saus gaat wat uit de taart lopen als je hem open snijdt, maar dat maakt niet uit: gewoon lekker dopen!
Ze zijn er weer volop: pastinaken. Het is een zeer veelzijdige groente met een zoete, anijsachtige smaak. Je kunt er soep of puree van maken, of roosteren in de oven. Vandaag maakte ik er pastinaak-pannenkoeken mee, gevuld met salade met biet, gebakken peer en Franse blauwe kaas.
Het is volop paprikaseizoen. Ze zijn goedkoper, lekkerder en natuurlijk ook ecologischer dan tijdens de andere maanden. Daarom eet ik er bijna elke dag. Om eens iets anders maken dan in de pan gebakken paprikareepjes, bedacht ik deze puur plantaardige paprikapannenkoekjes. Ze zijn lekker als aperitiefhapje of als bijgerecht bij de maaltijd. Het recept is losjes gebaseerd op besan ka cheela, Indiase kikkererwtenpannenkoekjes. De structuur ligt ergens tussen pannenkoek en omelet. Laat de groentevulling achterwege en je hebt ook een prima ontbijt.
Het aspergeseizoen is nog altijd bezig. Daarom zoeken we verder naar lekkere recepten. Deze groente is zo veelzijdig dat we elk jaar weer spijt hebben dat we niet alle gerechten hebben kunnen maken. Ook proberen we nieuwe dingen uit. Vandaag maken we daarom hartige pannenkoeken van tarwe en boekweit die we vullen met witte asperges in een aromatische saus van kruiden uit eigen tuin of balkon. Ideaal als lunchtgerecht of als onderdeel van een gezellig lentediner.