Open menu

Smoky chipotletofu Meat free Mexicaans introIn de recensie voor 'Meat-Free Mexicaans' van Thomasina Miers staan veel leuke en frisse, maar ook pittige gerechten die geïnspireerd zijn op de Mexicaanse keuken. Vandaag plaatsen wij hier een recept voor rokerige tofu met smashed avocado. 

Thomasina zegt zelf over het recept:
"Een intens smoky, warme tofu met chilipeper naast een verkoelende en verzachtende avocado – dit is heerlijk op toast en nog lekkerder in een taco bij het ontbijt." 

Voor 2-3 personen

Smoky chipotletofu

2 el olijfolie
225 g gerookte tofu, in kleine blokjes
3 el Chipotles en adobo
3 bosuitjes (50 g), in dunne ringetjes
150 g kerstomaatjes, gehalveerd
Smashed avocado (zie hieronder)
Zeezout

Smashed avocado

1 grote avocado
schil en sap van 1 biologische limoen of citroen
zout en peper

En misschien ook…
teentjes knoflook
chiliolie of Koreaanse chilivlokken
gehakte koriander, kervel, dragon, basilicum of dille
scheutje tahin

Smoky chipotletofu

  • Verhit een koekenpan op vrij hoog vuur en schenk de olijfolie erin als hij heet is. Voeg de tofu toe en bak de blokjes in een paar minuten krokant.
  • Doe de Chipotles en adobo erbij en roerbak nog een paar minuten met minstens 1/2 theelepel zeezout.
  • Voeg de bosuitjes en kerstomaatjes toe. Draai het vuur middelhoog en bak alles nog 7-8 minuten tot de tomaatjes uit elkaar beginnen te vallen.
  • Proef en voeg zo nodig wat extra zout toe.
  • Serveer op een bedje van smashed avocado, in een taco of op toast.

Smashed avocado

  • Snijd de avocado doormidden en gooi de pit weg.
  • Prak de knoflook, als je die gebruikt, met 1/2 theelepel zout met een mes of in de vijzel met de stamper.
  • Meng door de avocado en voeg de rasp en het sap van de citrusvrucht, de chilipeper, kruiden of tahin toe, als je die gebruikt.
  • Proef of je nog zout of iets anders wilt toevoegen en serveer.
  • Je kunt experimenteren door de avocado te mengen met tahin, zwarte peper en citroensap; gebruik de helft avocado en de helft doperwten (zie ook het recept in het boek) of avocado en tuinbonen; leg er wat tofu, tomaten of dragon op. Het mooie van avocado is dat het heerlijk is met een beetje zout, chilipeper en citrus, maar het ook een prachtige ondergrond vormt voor tal van andere ingrediënten.

Smoky chipotletofu Meat free Mexicaans


 Meer met een beetje pit!

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama