Open menu

Borani banjan kleinAfghanistan kennen we vandaag helaas vooral van de totale chaos die is veroorzaakt door strijdende grootmachten en door het schrikbewind dat vrouwen en iedereen met een eigen mening steeds verder marginaliseert. Hierbij vergeten we haast dat Afghanistan een fascinerend land is met een rijke geschiedenis. In het noorden had je het Perzische Rijk en in het zuiden Pakistan en India. Deze invloed kom je ook tegen in de rijke Afghaanse keuken. Op het eerste gezicht lijkt ze erg Perzisch, maar ze heeft duidelijk haar eigen accenten en typische gerechten. Als kennismaking maken we nu borani banjan, gefrituurde aubergine met een tomatensaus en een knoflook-yoghurtsaus. De toevoeging van gedroogde munt geeft een geheel eigen toets aan dit heerlijke gerecht.

Voor 2 personen als hoofgerecht, voor 4 personen als bijgerecht.

Voor de yoghurtsaus:

250 g dikke volle yoghurt (geen dunne yoghurt uit een literpak)
2 teentjes knoflook
snuf zout

Voor de gefrituurde aubergines:

2 aubergines
zout
minstens 3 dl olie 

Voor de tomatensaus:

1 ui
450-500 g verse rijpe tomaten of een blik tomatenblokjes
4 teentjes knoflook
25 g tomatenpuree (een half blikje)
1/2 tl gemalen komijn
1/2 tl kurkuma
snuf chilipeper
1 tl gedroogd munt + extra
zonnebloemolie om te frituren of te bakken
zout

  • Eerst bereiden we de aubergines voor. Deze stap zorgt ervoor dat het frituren zeker goed lukt. Snij de aubergines in plakken van ruim een centimeter. Plaats de plakken in een vergiet of op een bord met keukenpapier. Bestrooi rijkelijk met zout en laat ze 30-45 minuten uitlekken. Net voor het gebruik spoel je het zout af en dep je de plakken droog.
  • Daarna maken we de yoghurtsaus zodat deze op smaak kan komen. Pers of rasp de knoflooktenen en plet ze daarna verder met bijvoorbeeld de platte kant van het mes, zodat je een pasta krijgt. Meng deze onder de yoghurt en voeg ook een snuf zout toe. Bewaar in de koelkast.
  • Wanneer je verse tomaten gebruikt, pel deze dan. Dompel ze gedurende een minuut in kokend water en doe ze dan in ijskoud water zodat je ze gemakkelijk kan pellen. Verwijder de steelaanzet en snij de tomaten in blokjes.
  • Bak in een sauspan de  fijngehakte ui glazig in wat olie. Voeg daarna de tomaten (of het blik tomatenblokjes)  toe. Hak de knoflooktenen fijn en voeg deze ook toe, samen met tomatenpuree, komijn kurkuma, chilipoeder en een snuf zout. Laat het geheel op laag vuur zachtjes pruttelen gedurende 15 minuten of totdat de tomaten stukgekookt zijn. Wanneer je een blik gebruikt, zal dit wellicht sneller gaan. Werk af met de gedroogde munt.
  • Doe in een pan flink wat olie, ongeveer anderhalve centimeter. Als de olie heet genoeg is, frituur dan de aubergineplakken goudbruin aan één kant gedurende 3-4 minuten en daarna nog een 2-tal minuten aan de andere kant. Als alternatief voor frituren kun je de aubergine ook in een dun laagje olie bakken, het effect is dan net iets anders. Laat goed uitlekken op een paar lagen keukenpapier. Tijdens het bakken zal je wellicht wat olie moeten toevoegen. Aubergines zijn namelijk echte sponzen.
  • Nu stellen we het gerecht samen. Breng met een lepel een laagje yoghurtsaus aan op het bord. Leg hierop een laag aubergineplakken, een laag tomatensaus, nog een laag aubergineplakken en weer een laag tomatensaus. Werk af met yoghurtsaus en gedroogde munt.

Serveer met (Libanees) platbrood en een komkommersalade.

Borani banjan

 

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama