Het ideale hapje tijdens de finale Kroatië - Frankrijk is natuurlijk ajvar! Ajvar is een gerecht uit de Balkan dat mij meteen terugbrengt naar de prachtige Adriatische kust van Kroatië, waar ik enkele weken geleden nog vertoefde. In ajvar proef je de zon en het is ook nog eens supergezond. Het wordt gemaakt van geroosterde aubergine en paprika en is daardoor rijk aan vitamine C en kalium.
Deze zomerse week beginnen we met een koude soep van avocado en komkommer. Maar voor de andere dagen maken we het menu iets steviger en ook pittiger. Zomers eten is immers veel meer dan tomaat met olijfolie. Zo maken we Iraanse gebakken eieren met harissa en feta, Zuid-Afrikaanse braaitempeh, een Indiaas geïnspireerd linzenprutje en zoete aardappelburgers met tahinsaus en weer eens harissa. Daarnaast is er nog plaats voor quinoasushi en een heerlijk zomerse variant op tiramisu, met bosvruchten.
Ik had nog een restje champignons, een stronkje witlof en een stuk feta, die allemaal op moesten. Een korte zoektocht op het web leerde me dat deze combinatie vaak wordt gebruikt in de risotto. En ik weet nu ook waarom: het bittere van de witlof contrasteert mooi met het aardse van de champignons en het zout-romige van de schapenkaas.
Een paar weken zon, dan wil het wel lukken in de mini-moestuin. Alles maakte ineens een enorme groeispurt. Wat een feest! Omdat ik al die basilicum niet in een keer kon verwerken in het dagelijks menu, draaide ik er met de staafmixer pesto van. Die ging netjes onder een laagje olie de koelkast in en zo had ik er twee weken plezier van. In dressings, op een ciabatta met tomaat en mozzarella, Italie op je bord. Die heldergroene heerlijkheid stal de show in een supersnelle ravioli-maaltijd. Hiervoor geven we jullie vandaag het recept.
Dit keer spotten we de eerste vegan biefstuk!
Deze week geven we jullie weer een aantal van onze eigen recepten om extra goed in de zomerse sferen te blijven. Zo maken we een venkelrisotto met gegrilde courgette, tomaten gevuld met kaassalade, een pittige Antilliaanse bonenschotel en een heuse zomerstamppot met zowel radijsjes als radijsloof. Verder gaan we ook kijken bij The Buddhist Cheft voor vegan taco's en bij Karin Luiten voor zoete aardappels uit de oven. De week sluiten we af met een frisse citroencheesecake die niet in de oven gaat maar wel in de koelkast.
Dit keer spotten we de nieuwe estafettereep van Tony's Chocoloney
In het Palazzo Forcella de Seta van Palermo ligt de berg Soul of Salt van de Nederlandse kunstenares Patricia Kaersenhout. Door wat zout mee te nemen en in water te laten oplossen, kan de oude pijn van slaven symbolisch verlicht worden. Zij vermeden zout en hoopten zo, lichter geworden, terug naar Afrika te kunnen vliegen. Dit interactieve kunstwerk is één van de vele redenen om voor vier november Manifesta 12 te bezoeken, de tweejaarlijkse nomadische, geëngageerde kunsttentoonstelling.
"Zout, vet, zuur, hitte" is de Nederlandse vertaling van het alom geloofde Engelstalige boek van Samin Nosrat. Op de voorkant roemen Nigella Lawson en Yotam Ottolenghi het boek als 'onmisbaar'. Nee, dit is geen kookboek met recepten, maar een theoretisch boek over koken. Op een vrolijke, toegankelijke manier wordt in goed 200 pagina's uitgelegd hoe je met een solide kennis van de basiselementen zout, vet, zuur en hitte niet meer afhankelijk bent van ad hoc recepten. Is het boek inderdaad onmisbaar?
Een nieuwe week, een nieuw weekmenu. Soms koop je teveel groenten of fruit. Dan moet je een beetje creatief zijn om ze te verwerken voordat ze helemaal slecht worden. Zo verwerken we een halve krop slappe sla tot een verrassend pastagerecht met gebakken sla. Van de aubergines maken we 3 verschillende aperitiefdips. En van de aardbeien met maken een lekkere galette met marsepein. Verder hebben we nog onder andere een curry met panir en tomaat, een snelle pasta met champignon-roomsaus en vegetarische Libanese kibbeh.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!