Na 17 jaar verlaat Annemieke de redactie van Vegatopia. Zelf maakte ze al een uitzwaairecept, maar met dit weekmenu willen we haar nog extra in de kijker zetten. Ze heeft in al die jaren zoveel voor Vegatopia gedaan dat het bijna onbegonnen werk is om alles op te sommen: ze schreef recepten en recensies, ze maakte de prachtige foto's en een aantal recepten voor ons kookboek, maar ze gaf op het forum ook praktische tips aan zwangere vrouwen en jonge ouders omtrent vegetarisme. Deze week geven we daarom een bloemlezing van recepten die de eigen stijl van Annemieke weergeven. Bedankt voor alles wat je voor Vegatopia gedaan hebt, bedankt voor alle vriendschap!
Een logeerpartijtje in een Brusselse keuken, tv-opnames met Pierre Wind, een bezoek aan de Sabijnse heuvels en een kookboek. Dat is een nogal schamele samenvatting van ongeveer 17 jaar als Vegatopia-redacteur en bezoeker. Bijna 20.000 berichten op het forum, honderden recepten. Ik heb geschreven, geleerd, gehuild en vooral veel gelachen. Want samenwerken met een team van redacteuren is gewoon heel erg leuk. Dat mag je trouwens lezen als suggestie om eens een open sollicitatie te schrijven aan de redactie.
Van Dale definieert een bijbel als een 'gezaghebbend boek in het algemeen'. Zoals je van een bijbel mag verwachten, is de Saladebijbel een dikke pil, imponerend dik welhaast. De inhoud is echter luchtig, het gaat tenslotte 'slechts' om salade. Met speciale aandacht voor dressings en toppings, en recepten voor het hele jaar door. Een zeer compleet en inspirerend boek, maar is het ook gezaghebbend?
Wanneer het mooi weer is, eet je vanzelf al meer salades. Hier houden we al rekening mee voor ons weekmenu. Toch is het zeker niet al rauwkost wat de klok slaat. We combineren ze graag met iets stevigs zoals Griekse spanakopita of gebakken aardappels. Verder maken we onder andere zelf linzenburgers, groenteworstjes en venkelrisotto. De week sluiten we af met een stevig ontbijt met bananenpannenkoekjes. Asperges ontbreekt natuurlijk ook niet.
Dit keer spotten wij verschillende veganistische vissticks
In Vegan smaaksouvenirs beschrijven Jolijn Pelgrum en Sjoerd Schotten het eten wat ze op hun reizen tegen zijn gekomen. Ook zijn er buitenlandse recepten die ze van vrienden hebben gekregen. Kortom, een reis om de wereld op plantaardige wijze.
Nijmegen is door de Europese Commissie verkozen tot European Green Capital 2018. Een jaar lang is Nijmegen duurzame hoofdstad van Europa. Daarnaast houden we in Nijmegen van eten: er is onnoemelijk veel horeca te vinden en de stad heeft zelfs de grootste 'terrasdichtheid' per inwoner van Nederland! Maar hoe staat het met de vegetarische mogelijkheden? We nemen je mee voor een wandeling door en om het centrum, voor de beste groene eetplekjes, waar zowel goede vega(n) gerechten als duurzaamheid op de kaart staan. Bij alle genoemde hotspots wordt gebruik gemaakt van lokale producten of een andere vorm van duurzaamheid.
De wereld is een dorp. We kunnen bijna overal heen en daarom krijgen we ook invloeden uit alle uithoeken. Niet in het minst op culinair vlak. Daarom gaan we deze week voor de fusionkeuken: gerechten die ontstaan zijn door het samensmelten van verschillende culinaire tradities en ingrediënten. We beginnen de week met een Indiaas geïnspireerde bloemkoolsoep. Daarnaast maken we nog andere penne met koriander-pindapesto, Cajun pilaf, gefrituurde rijstballetjes en een aspergetaart met sinaasappel en feta. Op zaterdag gaan we echter de zeer traditionele toer op met Gentse waterzooi en chocolademousse.
De Denen weten wel hoe iemand verwend kan worden met een lekkere lunch: Smørrebrød! Fijn (rogge)brood wordt dik belegd met zoveel mogelijk beleg, zodat je het brood bijna niet meer kan zien. In Denemarken is smørrebrød een kunst: er zijn restaurants die zich erin specialiseren en de mooiste creaties presenteren. Maar de smaak is net zo belangrijk. Veel bekende combinaties zijn echter vaak niet vegetarisch, al zijn deze wel in opkomst. Geïnspireerd door een reisje naar Kopenhagen heb ik drie eigen varianten gemaakt.
Drie lekkere gerechtjes die je allemaal tegelijk in de oven kunt zetten. Het eerste gercht is een farinata, ook socca genoemd, een Italiaanse kikkererwtenpannenkoek. Deze versie is lekker kruidig met verse rozemarijn, tijm en rode ui. Erbij serveren we geroosterde bloemkool, gemarineerd met salie, knoflook en een Spaans pepertje, en als derde gerechtje pittige, geroosterde kikkererwten. Plus een yoghurt-tahinsausje dat goed combineert met alle drie gerechten.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!