Het Voedingscentrum heeft een paar maanden geleden de Schijf van Vijf vernieuwd. Hoe is het om als vegetariër volgens deze nieuwe voedingsrichtlijnen te leven? Vegatopia's Ellen was benieuwd en probeerde het een week uit.
Dit keer spotten we de nieuwste estafettereep van Tony’s Chocolonely: melk-passievrucht-yoghurt
Het is een, soms lastig, gegeven dat ik maar al te goed herken: vleeseters en vegetariërs aan een tafel. En de kunst om daar creatief mee om te gaan. Tessel Peijnenburg en Niki Jongman, twee vriendinnen, de een vegetariër de ander vleeseter, die graag samen eten, maakten dit boek 'Eating Apart Together, ruim 40 gerechten waar verstokte vleeseters en fanatieke vegetariërs samen van kunnen genieten'. Een boek dat met behulp van crowdfunding tot stand kwam en in eigen beheer werd uitgegeven. Dat is op zich al een sterk gegeven.
Nederland zwaait deze week af als voorzitter van de Europese Unie. Aanleiding om een zevendaagse culinaire toer door Europa te maken. In de meeste lidstaten is het vlees wat de klok slaat in de traditionele spijzen als goulash, cassoulet en moussaka. Wij toveren die typische gerechten in een handomdraai om in smakelijke vega-varianten.
Mijn kalender geeft aan dat het bijna zomer zou moeten zijn, maar de donkergrijze wolken die boven mijn hoofd samenpakken voorspellen weinig terras- of barbecueproof weer. Terwijl ik door de stromende regen naar huis fiets na mijn werk, kom ik langs een Turkse supermarkt waar een grote kist staat, vol enorme watermeloenen die naar me lonken. Vijf minuten later kom ik de winkel uit. Met een watermeloen onder de ene arm en een groot blik fetakaas onder de andere. Ik help dat zomergevoel wel een handje.
Nogal wat restaurants worden getransformeerd tot bistro of eetcafé. De invoering van de 'witte kassa' en een wijzigende smaak van de consument zijn oorzaken. In de multiculturele, levendige Kerkstraat, op wandelafstand van het Antwerpse Centraal Station, kreeg stadsrestaurant Duval een nieuwe naam. We waren er nieuwsgierig naar hoe Brutal zou ogen en smaken.
Nederland kent vele lange-afstandswandelpaden in de verste uithoeken van Nederland. Wanneer je zo’n route loopt besef je weer hoe mooi Nederland eigenlijk is en hoe goed haar lokale producten en gerechten zijn. Het Krijtlandpad is een route door de Limburgse heuvels van Maastricht tot het Drielandenpunt en weer terug. Hier aten wij een verrukkelijke beloning voor een lange dagtocht: aardbei-rabarbervlaai. Die toonde maar aan hoe lekker fruit van lokale bodem in het seizoen kan zijn. Ik geef hieronder mijn versie.
De laatste witte asperges deze week! We maken er nog een keer een lekker gerecht mee. Verder veel zomergroenten, want de zomer begint ook deze week, vegetarische shoarma, een Indonesische maaltijd en meer.
Dit keer spotten we een heel erg pure chocoladereep
Lekker hè, die asperges? Ik maak het liefst die met witte asperges met sinaasappelsaus, feta en pistachenoten, te vinden in ons kookboek. Ik heb tot nu toe alleen nog witte gegeten, maar daar komt deze week verandering in. Vorige week maakte ik deze snelle pasta met asperges, doperwten en pecorino: een heel fijne en snel klaar ook nog. Heb je dus meer tijd om met een aperitivo in de zon te zitten.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!