Stel dat een echtpaar in een restaurant een bestelling opgeeft. De een bestelt een halve liter bier met schnitzel en patat, en de andere witte wijn met een maaltijdsalade. Wie is dan de man en wie is dan de vrouw? Juist, ja. Eelco heeft met een aantal collega's onderzocht of die vermeende verschillen ook kloppen, met deels verrassende en deels heel logische conclusies.
We hebben heerlijke zomerschotels op het menu deze week: een groentestoofje met parelcouscous, een lasagna van gegrilde groenten, salade met versgedopte tuinbonen en flapjes met verse spinazie. De vrijdagsnack ontbreekt niet en voor het ultieme vakantiegevoel is er Griekse wittebonensoep.
Satésaus en kroketten behoren al een tijdje tot het Nederlandse culinaire erfgoed. Het wordt helemaal leuk wanneer je beide gerechten combineert. Vandaar dat we vandaag een vegetarische variant van de bekende satékroket maken. De vleesrestjes vervangen we niet met één of ander nepvlees, maar door wokgroenten. Hierdoor krijgt de kroket meer smaak en meer bite.
Koffie als koele zomerdrank is bij ons nog niet zo populair als in Amerika, maar geloof ons: dat gaat niet lang meer duren. Probeer 't zelf maar eens. Cold brew maken is een koud kunstje. Jan en Mister Macchiato doen het voor.
We hadden nog gekookte kikkererwten over en hadden zin in soep. Samen met knapperig gebakken blokjes tofu en nog een paar ingrediënten werd het een heerlijk soepje. Er gaat ook Thaise rode curry in. Gebruik je een potje hiervan, let dan op dat er geen vissaus inzit.

Dit keer spotten we kaascrackertjes met ui
Soms weet je het even niet meer. Je wil wel koken, maar niet te lang in de keuken staan. Je hebt wel trek, maar geen zin om uitgebreid boodschappen te doen. Gelukkig komt dit pastagerecht dan als geroepen. Je hebt de ingrediënten ervoor vast wel in huis rondslingeren (hee, nog een half zakje pijnboompitten! En de basilicumplant op de vensterbank heeft nog genoeg blaadjes!). Heb je geen verse pasta in de koelkast liggen, dan kun je natuurlijk ook gedroogde pasta gebruiken.
We hebben weer lekkere recepten voor je uitgezocht deze week. We maken een frisse venkelsalade, een gerecht met gnocchi, koken met sperziebonen (die nu in het seizoen zijn!) en maken een Thaise maaltijdsoep. En nog veel meer.
Veganisten in Georgië leven gevaarlijk. De kerstomaat is uitgevonden in Israel. Ruzie over eten in Essen. Vleesvrij wordt steeds meer de norm. Onderzoeksresultaten moet je met een fikse korrel zou nemen. De nieuwste trends op voedselgebied zijn jackfruit, zuurdesembrood en kurkuma. Juni 2016 in vogelvlucht.
Het Voedingscentrum heeft een paar maanden geleden de Schijf van Vijf vernieuwd. Hoe is het om als vegetariër volgens deze nieuwe voedingsrichtlijnen te leven? Vegatopia's Ellen was benieuwd en probeerde het een week uit.
Dertig jaar na de oprichting is het project Vegatopia in schoonheid beëindigd. Onze slotwoorden vind je in ons laatste artikel. De site blijft de komende jaren gewoon online.
gezondheidsbewuste en duurzame creatieve keuken - €€€
![]()
plantaardig in magisch interieur - €€ tot €€€
![]()
gezondheidsbewuste vegetarische en veganistische wereldkeuken - €€