Je maakt al zelf brood, hummus, zuurkool en ijs. Dan kan zelf goud maken er ook nog wel bij! Zwart goud, om precies te zijn. Dat is een populaire benaming voor compost, een waardevol product voor iedereen met een eigen tuin. Want de grond daarin bestaat niet alleen uit zand of klei. Een essentieel onderdeel van gezonde grond is vergane planten, bladeren en beestjes. In een bos noemen we dit humus. Door mensenhanden gemaakt heet het compost. En dat kun je met het bokashi-systeem gewoon in je keukenkastje maken. Wij mogen van Biogroei twee bokashi keukenemmers en een starterset weggeven. Lees aan het eind van dit artikel hoe je kunt winnen.
Juli en augustus zijn dit jaar gelukkig geen langgerekte hittegolf. Toch hebben we zin in zomerse gerechten. In dit weekmenu geven we ideeën die passen bij alle temperaturen, al dan niet met een kleine aanpassing. We beginnen met een pasta met romige saus met rode paprika. Daarna maken we een salade met zwartoogbonen, couscous en gebakken groenten. Op woendag wordt het steviger met een chili sin carne met quinoa. Op donderdag maken we stamppot met waterkers. Op vrijdag eten we bakabana, met of zonder nasi goreng. Op zaterdag eten we een lichte bietjessalade met geitenkaasballetjes. De week sluiten we af in zoetheid met barbieroze cupcakes met zomerfruit.
Veggieburgers zijn populair in tijden van corona. De eerste vegan steak uit de 3D-printer is geboren. Een Brit ontdekte rupsen op zijn broccoli en heeft ze laten uitgroeien. Toeristen worden te zwaar voor de Venetiaanse gondels. De Britten moeten van overheidswege afvallen. Wetenschappers hebben berekend hoeveel hotdogs je maximaal in tien minuten kunt eten. Een Britse pub heeft schrikdraad om de bar gespannen. Ritter Sport mag als enige vierkante chocoladerepen verkopen. Juli 2020 in vogelvlucht.
Dit gerecht oogt erg feestelijk, maar is eigenlijk het resultaat van een overschotje van groenten dat nodig op moest. Zo was er een restje gekookte aardappels, maar het was te weinig om op te bakken. Ook lag er nog een wat rimpelige aubergine in de koelkast en een paar verdwaalde trostomaten. Dit alles resulteerde uiteindelijk in onderstaand recept dat het in combinatie met de haloumi-pakketjes erg goed doet.
Deze week gaan we op culinaire staycation: We maken leuke gerechten uit alle windstreken voor een ontspannen vakantiesfeer thuis. Op maandag starten we alvast met een shashuka in een broodje. Op dinsdag gaan we een beetje retro met gevulde paprika's met gerst. Op woensdag eten we een pittige Peruaanse aardappelsalade met tomatensalade en een vegetarisch grillworstje. Op donderdag maken we een Japans getinte orzo met ziewier en pompoen. Vrijdag is Griekse dag met een uientaart met pecorino, feta en munt. Op zaterdag maken we een zomerse pasta met bospeen en romatomaatjes. De weken sluiten we af met een verfrissende meloengranité met basilicum.
Het kan de landelijke horeca ten goede komen dat vele reislustigen de vliegreizen uit hun vakantieplannen schrapten. In ruil daarvoor krijgen ze de kans om het eigen land of buurland te (her)ontdekken. In grote steden vind je op wandelafstand van je hotel altijd wel een geschikt eetadres, maar als je op het platteland verblijft is een lange rit langs donkere wegen, na het diner, minder aangenaam en is het prettig jezelf 's avonds met goed eten en drinken te laten verwennen in het hotel waarin je verblijft. We tippen enkele hotels waar je ook lekker kunt eten.
Wat doe je als je per ongeluk voor je curry het blikje gecondenseerde kokosmelk hebt opengemaakt in plaats van de normale kokosmelk? Je gaat op zoek naar leuke recepten voor gecondenseerde melk. Veel vallen al af, omdat je voor karamel het hele blikje moet koken. Ik ben eigenlijk niet zo'n grote fan van karamel om daar een grote hoeveelheid van te maken. En toen vond ik het: je kan er heel makkelijk snel en romig ijs van maken. En dat zonder ijsmachine!
Het is zomervakantie, de kinderen zijn thuis. Daarom doen we extra ons best om eten te maken dat zij lekker vinden, maar wijzelf natuurlijk ook. Starten doen we met een aardappel-kaasburger tussen een hamburgerbroodje. Op dinsdag gaan we voor een simpele barbecue met tabbouleh erbij. Op woensdag maken we een stamppot met spinazie en radijsloof met daarbij selder uit de oven. Op donderdag eten we zoete-aardappelfrittata en op vrijdag maken we samen met de kinderen sushi van couscous. Op zaterdag bakken we hartige speltpannenkoekjes. De week sluiten we af met een zomerse pizza.
Ik ben een groot fan van pittige notenmixen, met de pepitamix en katjang pedis als grote favoriet. 's Avonds neem ik regelmatig een handjevol met het excuus dat ze rijk aan eiwitten zijn. Onlangs heb ik in het Palestijnse kookboek Falastin een recept voor zoete en pittige zaden en noten gevonden en na enkele keren experimenteren mijn eigen variant gecreëerd. Met pinda's en amandelen, zodat mijn man - die een notenallergie heeft - er ook van kan snoepen.
Vegetarische Chinese restaurants
Rotterdam - Utrecht - Lelystad
Altijd al dat ene gerecht willen proeven bij de Chinees? Bij De Oude Plek, Soy en Yuan zijn alle gerechten vegetarisch.
Bezoekers oordelen postief en tevreden over de gerechten en kwaliteit.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!