Onlangs besprak Karl het vegetarische kookboek De Groene Bakplaat van Rukmini Iyer. Haar motto? "Snijd, relax en laat de oven het werk doen." Dat is helemaal in Karls straatje, hij gaf het boek mede daarom ook 4 en een halve ster. Al eerder plaatsen we het vegan recept voor bloemkool met kikkererwten & splijtkool (of boerenkool) uit dit boek, vandaag volgt nog een recept. Ook dit gerecht staat in 40 minuten op tafel.
Deze week komen de wintergroenten volop aan bod. Toch proberen we de standaardgerechten een beetje te vermijden, want wintergroenten zijn helemaal niet saai. Wel de manier waarop we ze vaak klaarmaken. We beginnen met pasta met witlof. Daar komt spruitjesstamppot met kerrie en appel, roergebakken boerenkool met room, bruine bonensoep op Mexicaanse wijze, brood met spliterwtenhummus, schorsenerenroomsoep met jenever en witlof-perenquiche zonder deeg. Op zondag gooien we het over een andere boeg. Dan bakken we een eenvoudige maar lekkere vegan cake.
Het afgelopen najaar lanceerden zowel De Vegetarische Slager als Unox een vega rookworst, waardoor er nu maar liefst zes vegetarische rookworsten in de Nederlandse supermarkten te koop zijn. Dus was het de hoogste tijd voor een test: welke is het lekkerst? Met een verrassende uitkomst!
Het nieuwe jaar is begonnen, de gourmetpannetjes kunnen weer in de kast en hé, staat daar nou een slowjuicer? Dan is dit hét moment om hem weer eens tevoorschijn te toveren en dit lekkere sapje te maken. Niet moeilijk en de opgevangen pulp gooien we niet weg, maar gebruiken we als ingrediënt voor wortel-hazelnotenburgers.
Dit is het derde ovenkookboek van Yvette van Boven, een bundeling van recepten die eerder in Volkskrant Magazine zijn gepubliceerd. Oergemakkelijke ovenrecepten, zo belooft de ondertitel, en dat klopt inderdaad. Het zijn echter niet allemaal recepten waarbij alles binnen tien minuten in de oven staat - gelukkig niet - en de recepten zijn zeker niet alledaags, maar wel typisch Van Boven. Naast interessante groentegerechten vind je in het boek ook een ruime hoeveelheid baksels.
De feestdagen zijn voorbij, op een enkele nieuwjaarsreceptie na. Daarom laten we de gerechten met truffel en slagroom even links liggen. Deze week eten we eenvoudige maar lekkere winterkost. We beginnen met erwtensoep en eindigen met Finse zoete broodjes, hoewel beide ook wel samen zouden kunnen gaan. Daarnaast maken we nog stamppot met geraspte wortel en ertwjes, zoete aardappel uit de oven, een winterse linzensalade, pizza met spinazie en geitenkaas, en een Marokkaanse tajine.
Het nieuwe jaar prikkelt tot voornemens en voorspellingen. Mijn vermoeden is dat we in deze soms koude tijden voor méér dan voedsel alleen gaan en in restaurants warmte en avontuur opzoeken. Dit vermoeden lijkt me vaag genoeg om aan het einde van 2019 een beetje gelijk te hebben gekregen. Maar ik waag me ook graag aan iets concretere voorspellingen die hier alles mee te maken hebben.
Wil je het nieuwe jaar een beetje licht, niet te vet en gezond beginnen? Dan is dit vegan recept er eentje om te proberen! Bij mijn kinderen was het een groot succes, vooral door de zoete smaken bij de couscous en de groente die ze lekker in de saus konden dopen.
De Vegetarische Slager is door Unilever overgenomen. Tijdens de klimaatbesprekingen in Polen werd er niet bepaald vegetarisch gegeten. PETA wil vegan alternatieven voor dieronvriendelijke spreekwoorden. Het verbod op wegwerpservies gaat ook voor de piepschuimverpakkingen van meeneemmaaltijden gelden. Het geven van een fooi is en blijft een heikele aangelegenheid. In het Duitse Soest werd een straat met chocolade geplaveid. December 2018 in vogelvlucht.
Het jaar zit er bijna op. 2018 was een lekker jaar vol verrassende recepten. Daarom blikken we deze week terug met de leukste recepten van onze redacteuren van dit jaar. We beginnen met een snelle spanakopita van Eelco. Verder hebben we nog Indonesiche sotosoep van Freya, witlof met kaasaardappels van Mischa, boerenkoolrisotto van Sven, uientaartjes met geitenkaas van Annemieke, een sjiek diner met recepten van Hedwig en chocolade-mandarijnenbrood van Jessi. Op zondag maken we tot slot Emma's maanzaadcake en gierst met miso-pompoen van Meta.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!