Onlangs besprak Karl het vegetarische kookboek De Groene Bakplaat van Rukmini Iyer. Haar motto? "Snijd, relax en laat de oven het werk doen." Dat is helemaal in Karls straatje, hij gaf het boek mede daarom ook 4 en een halve ster. Onderstaand, plantaardig, gerecht komt uit dit boek. De voorbereiding kost je 10 minuten, waarna de groenten 30 minuten de oven ingaan. Later plaatsen we nog een recept uit De Groene Bakplaat, dan voor een tarte tatin met wortel en tallegio.
Griesmeelpudding is van oorsprong een ietwat ouderwets dessert, maar met deze frisse draai van limoen en sinaasappel wordt het al een heel andere smaak. Zeker in combinatie met het frisse sausje van ingekookte sinaasappelsap met gehakte amandelen. Je hoeft verder geen suiker toe te voegen aan de saus, deze is zoet genoeg van zichzelf. Je kunt de puddinkjes al in de ochtend maken. Zo ook het sausje en de noten, dat scheelt je een hoop werk, en je hebt je handen vrij om aandacht te geven aan de andere gerechten.
Geen klassiek weekmenu deze keer. Met de feestdagen voor de deur krijgen we vaker mensen op bezoek. Er zijn natuurlijk onze kerstmenu's, maar soms wil je iets anders dan een klassiek diner. Daarom geven we vijf verschillende hapjesdiners: gemakkelijk, brood & zo, van eigen bodem, Spaans en tot slot zoete zonde. Je serveert verschillende kleine gerechtjes die de gasten al staande kunnen opeten. Deze zijn uitgebreider en dan de klassieke borrelhapjes. Afhankelijk van de porties, en met misschien nog wat broodjes erbij, wordt dit een volledige maaltijd.
'In de beperking toont zich de meester', want aperitiefhapjes, soepen, voorgerechten en desserts zijn doordeweeks niet aan mij besteed. Dus houd ik van kookboeken rond één hoofdgerecht. Als ze bovendien een maximum aan resultaat beloven met een minimum aan inspanningen, is de luie kok die ik ben helemaal geïnteresseerd.
Wij zijn hier thuis gek op ovenschotels, heerlijk ook op koude dagen. Je kunt er alle winterse groenten naar keuze voor gebruiken. Probeer eens pastinaak, pompoen en bleekselderij, koolrabi en kort voorgekookte bieten. De belegen kaas kun je vervangen door harde geitenkaas, de linzen door andere bonen. Ik zou zeggen: leef je uit, je tafelgenoten zullen je dankbaar zijn.
Nu de Sint alweer lang en breed is uitgezwaaid wordt het echt tijd om na te gaan denken over het menu voor de kerstdagen. En zoals ieder jaar gaat dat gepaard met genoeg hoofdbrekens en dilemma's om van in een culinaire existentiële crisis raken. Want je kerstdiner verklapt wel heel veel over wie je bent. Ga je voor decadent en uitbundig - want het is maar een keer per jaar kerst natuurlijk en dan mag je iedereen wel eens flink verwennen. Of kook je duurzaam en lekker verantwoord - want kerst is de ultieme gelegenheid om te laten zien hoeveel je om je naasten en dus om de wereld geeft.
Vegatopia is wel de oudste Nederlandstalige website over vegetarisch eten, maar tegenwoordig lang niet de enige. Er zijn heel wat andere Nederlanders en Belgen met een webstek vol leuke, zelfgeschreven recepten. December is de maand van lekker eten bij uitstek. Daarom geen recepten uit ons eigen archief, maar wel van andere kookblogs. We beginnen de week met puree met pompoen van Soy and Seitan en eindigen met gevulde browniekoeken met speculoos van Bakken Zonder Beesten. Daarnaast maken we nog "vol-au-vent" van De Groene Keuken, Mexicaanse pasta van Wessalicious, Chileense maïssoep van Roots & Foods, plaattaart met groenten en hummus van Blackbird and Cakes en een verrassende pastagratin van spinazie en artisjok van De Groene Prinses.
Een tijdje geleden bespraken we het boek MAN.EAT.PLANT van Lisette Kreischer en Maartje Borst. Ook mochten we een boek weggeven. Nu een recept voor Wicked Shroom Buns, broodjes met pulled koningsoesterzwam.
Zo lang ik me kan heugen is het al familietraditie: pannenkoekgourmet met hartige pannenkoekjes. Waarschijnlijk ooit door mijn moeder bedacht als goedkope en kindvriendelijke variant op het traditionele gourmetten, maar ondertussen is het uitgegroeid tot een volwassen eetfestijn met ontzettend veel variatiemogelijkheden.
Ook deze week bakken en koken we weer een aantal uiteenlopende gerechten. We beginnen de week met gnocchi in rucola-gorgonzolasaus. We eindigen ze met zelfgebakken lebkuchen, die ons aan de Duitse kerstmarkten doen denken. Daarnaast maken we nog onder andere spruitjesstamppot, aardappeltaart met abdijkaas en salie, Mexicaanse tortilla's, Chileense maaltijdsoep en een gemakkelijk maar toch feestelijk diner voor zaterdagavond.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!