Krijgen we in 2018 een vleestaks, een plantaardige biefstuk of allebei? Het schijnt vrij gemakkelijk te zijn om een neprestaurant op nummer 1 bij Tripadvisor te krijgen. Het eten van bananen in videoclips blijft een gevaarlijke bezigheid. Van een glaasje cannabiswijn krijg je een prettig roesje zonder kater. Dit jaar zochten we vooral naar recepten met vlees, maar volgend jaar zijn de trends plantaardig - net als vorig jaar en volgend jaar vast ook weer. December 2017 in vogelvlucht.
Gisteren heb ik weer wat geleerd: runderaroma kan en mag blijkbaar ook vegetarisch zijn. Wij kregen de melding dat de "AH Mini vegetarische gourmetschotel" runderaroma bevat en dus niet vegetarisch is. Na dit op de sociale media te hebben gemeld, bleek het gelukkig vals alarm: de vegetarische gourmetschotel is wel degelijk vegetarisch. Je kunt het dus gerust in je gourmetpannetje leggen. Het blijft natuurlijk wel erg ongelukkig en verwarrend om 'runderaroma' op een vegetarisch product te schrijven. En waarom zou de Vegetarische Slager dan geen 'gerookte speckjes' zonder vlees mogen verkopen?
Sinterklaas heeft het land verlaten, en dat betekent dat andere hoogtepunt van december: de nieuwe kerstmenu's van Vegatopia. Dit jaar hebben we een vegan notenmenu, een Indische rijsttafel, een Pools kerstmenu en een menu gecreëerd rondom de vier elementen, met Franse invloeden.
In België groeit het aantal vegetariërs gestaag, mede dankzij acties als 'Donderdag Veggiedag'. De Europese Commissie werkt aan wettelijke definities voor 'vegetarisch' en 'vegan'. Na de pizza hawaï ligt nu de aardbeienpizza onder vuur. In Parijs kun je naakt dineren en in Londen is een mopshondencafé geopend. November 2017 in vogelvlucht.
Een weekendje lekker eten op een mooi eiland? Daar zeg je geen nee tegen. Van 8 tot en met 10 september werd dit jaar de 14e editie van het jaarlijkse festival Texel Culinair gehouden. Met als thema “Groenten en kruiden” was er genoeg te proeven was voor vegetariërs.
De NVWA maakt gratis reclame voor de Vegetarische Slager. Vleesvervangers worden steeds beter. Vladimir Poetin viert zijn verjaardag met een niet-bestaande burger. De burgemeester van São Paulo geeft hondenbrokken aan arme kinderen. In Spanje kun je een 'avocado light' kopen. En ingedikt water schijnt de nieuwste ayurvedische trend te zijn. Oktober 2017 in vogelvlucht.
We kunnen binnenkort genieten van lekker fruitige roze chocolade. Leerlingen van een Tilburgse basisschool moeten hun pakje appelsap inruilen voor water. Volgens Nigella Lawson heeft Instagram onze eetgewoontes veranderd. Lidl heeft op zijn verpakkingen een kruis van een beroemde Griekse kerk weggephotoshopt. In Silicon Valley is vasten ongekend populair. September 2017 in vogelvlucht.
Vegetariërs hebben ondertussen de keus tussen bloederige nepburgers en gewone gerechten die 'toevallig' vegan zijn. Mensen met een plantaardige levensstijl blijven echter het doelwit van flauwe grappen en andere pesterijen. De kerk van het Vliegende Spaghettimonster is geen geloofsgemeenschap. Huurders van een Amsterdams appartement mogen alleen Westerse gerechten koken. In Japan kun je een ijsje kopen dat niet smelt. Augustus 2017 in vogelvlucht.
Een Britse melkboerderij produceert melk zonder dierenleed. Koeien scheten milieuvriendelijker als ze zeewier eten. Een Londens restaurant biedt een Instagramkit aan. Frietkoten in Brussel worden gemoderniseerd. Vegetarisch eten op festivals wordt steeds beter. Een Tsjechisch bedrijf produceert vrouwenbier. Een kopje koffie van olifantenkeutels kost zestig euro. Glutenvrije hosties zijn 'ongeldige materie'. Juli 2017 in vogelvlucht.
Ex-gastredacteur Natascha Boudewijn, die dit jaar haar derde kookboek 'Share' uitbracht, is een nieuwe weg ingeslagen. Haar kookatelier is gesloten en ze houdt zich nu wat meer bezig met fotografie. Stillevens om precies te zijn. Ze doet dat heel charmant.
Daarnaast kookt ze natuurlijk ook nog. Kijk zelf maar!
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!