De Grote Kleyn is zo zwaar dat ie spontaan uit de zak van Sinterklaas is gescheurd en achtergebleven is. Zielig natuurlijk, want zo’n mooi boek verdient een eigenaar. Daarom gaan wij ‘m weggeven! Dit dikke boek van Onno Kleyn hebben we onlangs gerecenseerd en hier lees je wat we ervan vonden. Wil je kans maken op dit exemplaar? Lees dan verder.
Als de Sint het land heeft verlaten, volgt meteen een zo mogelijk nóg groter feest: de lancering van de Vegatopia kerstmenu's. Ook dit jaar hebben we weer vier mooie, thematische menu's weten te verzinnen, die we vandaag met gepaste trots presenteren.
Nu Brexit een feit is en de Toblerone niet meer is wat het was, hebben de Britten blijkbaar dringend veel prosecco nodig. Nutella wil dat hun notenpasta 'spread' wordt genoemd en niet 'topping'. In Brussel kun je pralines met muziek kopen. Albert Heijn mag zijn sap niet meer sap noemen. In restaurants in Zürich kun je een waterflatrate krijgen. De moderne Belg eet het liefst 'almost ready to go'-maaltijden. Duitse boeren willen een vleesproducent boycotten, omdat deze vegetarische producten verkoopt. Turijn beeft en siddert, omdat de burgemeester de stad 'vegetarisch' wil maken. November 2016 in vogelvlucht.
Na de voorstelling van ons eigen kookboek in de lente van 2015 verklapte Joke Boon me een spannend geheimpje: een uitgeverij zou ook een kookboek van haar publiceren. Het zou over het ondergewaardeerde maar zo boeiende product bonen gaan. Onlangs, op 12 november 2016, kreeg dit intussen succesrijke boek de prijs van het Youth Food Movement voor duurzaamste kookboek van het jaar tijdens de Kookboeken7Daagse.
Na een tekenbeet eten wereldwijd mensen onvrijwillig vegetarisch. Een Britse dataspecialist heeft maar liefst 11 uur nodig gehad om thee te zetten. Slecht nieuws voor iedereen die de pittigste of de duurste chips ter wereld wil uitproberen: ze zijn al uitverkocht. In een babyrestaurant in Gent kun je binnenkort vers gemaakte fruithapjes bestellen. En we lazen twee geslaagde 'long reads': over water in flesjes en over tomaat. Oktober 2016 in vogelvlucht.
Op uitnodiging mocht Vegatopia het nieuwe vegetarische menu proeven bij het Hard Rock Cafe in Amsterdam. Het vegetarische menu is tijdelijk verkrijgbaar tot 13 november 2016. De meest populaire gerechten worden naar verwachting in 2017 op de kaart gezet.
Hou je van lekker (vegetarisch) eten en schrijf je graag en goed óf ben je dol op social media? Wij zoeken op dit moment nieuwe gastredacteuren en een of meer social mediaredacteuren. Heb jij zin en tijd om Vegatopia nog beter te maken dan het al is en te werken in een gezellig redactieteam? Lees dan snel verder.
Toen we nietsvermoedend een ons bekend, eerder klassiek, restaurant binnentraden, kwamen we onverwacht in een getransformeerde werkelijkheid terecht. Tegen een vroeger onopvallende muur waren nu opvallend grote bokalen met opgelegde groenten en gedroogde kruiden uitgestald. De linnen tafellakens waren verwijderd en het bestek lag simpelweg op het houten tafelblad. De overgedienstige ober in pak was vervangen door een vlotte dertiger in vrijetijdskleding. En ook de kaart was geen ingebonden boekwerk meer met talloze vertrouwde bereidingen, maar een A4 op een klembord, waarop het motto "van Riek tot Vork" prijkte.
Grootinvesteerders willen dat de voedingsindustrie veel plantaardiger gaat produceren. Een imam wil Brussel met vegetarische snackbars veroveren. Kinderen laten graag hun junkfood staan als ze denken daarmee te rebelleren. Een Jumbo in Leeuwarden wil geen voedsel meer verspillen en Frankrijk wil plastic bekers, bestek en borden verbieden. Acht Chinese toeristen hebben in Isreael een gepeperde rekening gekregen. En Australiërs houden van een milkshake met slagroom, cake, saus en snoep. September 2016 in vogelvlucht.
Een Franse halalsupermarkt moet ook alcohol en varkensvlees verkopen. Italiaanse ouders mogen hun kinderen niet volledig vegan opvoeden. Vegetarisch eten is beter voor het milieu dan veganistisch. Het is nu bewezen dat plantaardige eiwitten gezonder zijn dan dierlijke eiwitten, vooral voor mensen die er ongezonde gewoontes op nahouden. De dikmaker suiker wordt druk in de media besproken. Het Britse patatje met salt en vinegar blijkt vaak helemaal niet met echte azijn te worden gemaakt. De opmars van de avocado leidt tot ontbossing in Mexico. In Pyongyang vindt een bierfestival met lokale bieren plaats. Augustus 2016 in vogelvlucht.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!