Uien worden meestal toegevoegd als smaakmaker, maar je kan ze ook gebruiken als hoofdingrediënt - zelfs in een pastagerecht. In deze eenvoudige lasagne met ui en kaas komen alle ingrediënten tot hun recht en samen bepalen ze de smaak en textuur. Omdat het een lasagne is met dunnere lagen, komt de pasta zelf ook tot uiting. Het is daarnaast een ideale opkikker voor de sombere dagen. Of het nu eerder een Italiaans of een Frans gerecht is, dat laten we even in het midden. Lekker is het in ieder geval wel.
"Het oog wil ook wat" is een veelgehoorde uitspraak als het om de presentatie van eten gaat. Bij kooktalentenshows op televisie leggen zenuwachtige koks met veel precisie de ingrediënten op zorgvuldig uitgekozen borden, en in een wereld waar we tegenwoordig zelfs blauwe wijn drinken, lijkt de combinatie van kleuren in een gerecht net zo belangrijk te zijn geworden als de combinatie van smaken. Ook in deze roze risotto zijn zowel smaak als kleur ten volle vertegenwoordigd!
Herfstgroenten, paddenstoelen en kastanjes: ons weekmenu staat weer bol van de seizoensproducten. We beginnen met een makkelijke lasagna met oesterzwammen op maandag en eindigen met een zoete pompoencrumble op zondag. Tussendoor eten we onder meer Japanse spruiten, kastanjesoep, stoofpeertjes en champignonballetjes.
Een ijskoude wind blaast langs me heen en ik bedenk me dat ik nu vlug mijn winterjas maar weer moet gaan dragen... tot ik me realiseer dat ik die al sinds afgelopen weekend draag. Was het echt nog vorige week dat ik buiten in mijn vestje lunchte? Warme herfstsoep is wat we nu nodig hebben. We zetten drie lekkere varianten op een rijtje.
Onlangs plaatsten we Meta's bespreking van het vegetarische kookboek Het nieuwe Vegalicious van schrijfster Alice Hart én een recept eruit voor zoeteaardappelkoekjes met limoen en avocado. Vandaag mogen we nog een recept uit dit kookboek plaatsen!
We hebben weer een afwisselend weekmenu voor je gemaakt. We maken onder andere een echte 'studentenpasta' die lekker snel klaar is, een linzengerecht uit India, en hebben veel aandacht voor herfstige groenten. Zo maken we gerechten met bietjes en pastinaken. Geniet er weer van!
Monkey bread is een populair zoet brood uit Amerika, vaak gemaakt met karamel of kaneel. De bedoeling is dat je steeds een stukje van het brood afplukt, het is daarom een leuk baksel om met een groep te delen. Deze variant is hartig, met pesto en olijven. Heerlijk voor bij de soep of een lekkere pasta bijvoorbeeld. Maar ook als borrelhapje is hij heel geschikt, met of zonder smeersels. Gebruik vegan pesto voor een volledig plantaardig brood.
Dat je hiernaast een close-up van deze salade ziet in plaats van een mooi opgemaakt bord, komt omdat ik eerst aanviel en toen bedacht dat dit recept weleens gewaardeerd zou kunnen worden door de Vegatopia-lezers met te weinig tijd om 's avonds uitgebreid te koken. Mijn excuses en graag gedaan.
Vandaag, 1 oktober, is het Wereldkoffiedag. En hoe kun je dat beter vieren dan met een mooie mok vol? Nou, met een mooie mok vol en een koffiequiz! Jan en Mister Macchiato werpen tien vragen op over het Zwarte Goud. Wat weet jij ervan?
Van makkelijke maandag tot en met zoete zondag. Een dagje eerder dan je van ons gewend bent, hebben we voor elke dag weer heerlijke recepten voor je bij elkaar gezocht. Met extra veel warme soepen nu het langzaamaan frisser wordt buiten. En natuurlijk herfstgroenten, van pompoen en paddenstoelen tot rauwe spruitjes.