Deze romige risotto is ideaal op dagen waarop je tegelijkertijd zin hebt in iets Italiaans en bloemkool met een papje. De venkel en salie passen erg goed bij de beetgaar gekookte bloemkool. Dit eenpansgerecht heb je in goed twintig minuten op tafel en met een beetje handigheid heb je de keuken ondertussen ook al opgeruimd. Een doordeweeks doch zeer smakelijk recept dus, waarbij het gebrek aan kleurcontrasten juist aantrekkelijk is. Het decoratieve blaadje salie heb ik daarom bewust achterwege gelaten.
Sommige recepten onstaan spontaan. Ik wilde eigenlijk in bier gestoofde prei maken, maar eenmaal in de koken veranderde ik van gedachten. Uiteindelijk maakte ik een lasagne met nog steeds prei, maar ook met paprika, maïs en een kruidige tomaten-roomsaus - zonder bier. Het resultaat was uitstekend, ik wil het zeker nog eens opnieuw maken. Deze lasagne kan bijna op elke dag van het jaar en vooral wanneer het weer druilerig is en het al vroeg donker wordt. Het recept voor in bier gestoofde prei komt wellicht later nog.
De appeloogst is volop bezig: een goede reden om een appelcake te bakken. Dat kan op de klassieke manier, maar soms is het tijd voor een klein experiment. Laatst maakte ik een gerecht met hangop. Dat is yoghurt die je een aantal uur laat ‘uithangen’ in een thee- of kaasdoek waardoor je een dikke romige yoghurt krijgt. Wat er overblijft is een waterige zurige en eiwitrijke vloeistof: wei. Nu houd ik wel van restverwerking, dus de wei die overbleef wilde ik graag verwerken. Ik maak geregeld sodabread, een kruimelig brood op basis van meel, bakpoeder en karnemelk en wist dat de zure karnemelk ook door wei vervangen kan worden zoals in dit recept. Er zijn natuurlijk ook zoete broden, muffins en scones die ook met karnemelk bereid worden. Vanuit die gedachte leek het me leuk een cake te maken met de overgebleven wei.
Deze mediterraans aangeklede burger is leuk om te maken én erg lekker. Dit is niet persé een moeilijk gerecht, de bewerkelijkheid ervan kun je goed in de hand houden door de kaaskletskoppen, de bonen-groenteburgers, de tomatensaus en de courgette-spaghetti alvast voor te bereiden. De courgette-spaghetti kun je eventueel ook kant en klaar kopen, of gebruik tagliatelle.
Mijn laatste vakantie bracht mij voor het eerst in Portugal, een ervaring die niet tegenviel! Ik had me voorbereid en wist dat vegetarisch eten in de steden geen probleem hoefde te zijn. Van de situatie in de landelijke gebieden of de afgelegen bergdorpen had ik geen idee.
Deze kaasvlinders heb je lekker snel in de oven en ze smaken veel lekkerder dan die uit de supermarkt. Naast mosterd en kaas gebruikte ik afwisselend sesamzaad, karwijzaad, nigella, tijm en rozemarijn, plus een snufje chilipoeder. Ik hou nu eenmaal van hartig en pittig. Maak ze vooral uit de losse pols, de precieze verhoudingen zijn niet zo belangrijk.
Hartig plantaardig broodbeleg blijft niet beperkt tot hummus en guacamole. In de winkel is het aanbod echter nogal beperkt en vaak ook best duur. Het lekkerste en meest creatieve broodbeleg maak je zelf. Een voorbeeld is dit smeerseltje van geroosterde rode biet en amandelen. Erg lekker voor bij een borrel of een feestelijke broodmaaltijd. Door de citroenrasp krijgt het geheel een frisse noot.
Met alle sushi-pokébowls die je tegenwoordig om de oren vliegen, zou je bijna vergeten dat je ook nog gewone sushi hebt. Lichtjes kleverige rijst met allerlei lekkere vullingen, ingepakt in nori zeewier, oftewel maki sushi. Een belangrijk onderdeel van Japans eten is presentatie en deze sushi valt zeker op door de de felle kleuren.
In Praag werd ons het bekende vegetarisch restaurant Estrella aanbevolen. De zoektocht ernaartoe moest natuurlijk de eerste beste dag plaatsvinden en we hebben er ook meteen gereserveerd voor dezelfde avond. Ik had me er de hele dag op verheugd en was absoluut niet teleurgesteld. Als hoofdgerecht nam manlief een safraanrisotto met oesterzwammen en een koekje van parmezaan. Ikzelf nam quesadilla’s hartig gevuld met spinazie, oesterzwammen en cheddarkaas. Natuurlijk ging ik, eenmaal thuis, deze quesadilla’s proberen te evenaren, met het onderstaande heerlijke resultaat.
Kompot is een fruitdrank die bekend is in heel Oost-Europa en de Balkan. Hij wordt verkregen door het koken van fruit en suiker. Je kunt hier eindeloos op variëren, maar zelf kiezen we nu voor appels en peren, het fruit van dit ogenblik: de fruitbomen geven volop vruchten nu en soms word je tijdens een bezoek zelfs overladen met appels. Dan is dit recept erg handig. Het fruit hoeft er ook niet mooi uit te zien, je kookt het toch, tenslotte. Kompot is een lekkere verfrissende drank op een zonnige herfstdag.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!