Kleefkruid is momenteel overal in onze bossen, bermen en weilanden te vinden. Wist je dat je dit plakkerige spul ook kunt verwerken in bijvoorbeeld soepen, puree, dranken en ijs? Kleefkruid heeft een milde smaak en je herkent het makkelijk, want het kleeft echt aan je kleding.
Chili sin carne is een bekend vegetarisch gerecht dat gebaseerd is op chili con carne, een populaire bonenstoofpot uit het grensgebied van Mexico en de Verenigde Staten. Er bestaan ontelbare versies. Eigenlijk maak je gewoon wat je zelf lekker vindt. En dat mag. Vandaag maken we een versie met kastanjechampignons die we laten aanleunen bij het oorspronkelijke recept. Gemakkelijk te maken en vrij snel klaar. We gebruiken zwarte bonen, maar kidneybonen mogen ook. En het is een gerecht dat past op elke dag van het jaar.
Dit is de enige vegetarische, maar allesbehalve veganistische, bereiding uit de top 10 van Vlaamse streekgerechten. Toen de gastronomische restaurants nog helemaal onder de invloed van Frankrijk waren, stond het als "asperges à la Flamande" op de kaart. Die "à la Flamande" sloeg op het rijkelijk gebruik van boter. Naast de asperges zelf en eieren blijft boter een basisingrediënt van deze klassieke bereiding, die nog uit de middeleeuwen stamt. Mogelijk niet zo gunstig voor de beperking van de calorieën-inname, maar de boter laat de asperges wel volledig tot hun recht komen. Nu de restaurants in coronatijden gesloten zijn, lijkt dit het ideale moment om je er thuis aan te wagen.
Het is nog niet helemaal het goede seizoen voor verse tomaten, maar in de winkel zijn ook nu best lekkere kleine trostomaten te vinden. Door ze in de oven te roosteren, krijgen ze een diepere smaak. Dit is een lekker makkelijk recept, waarbij je vooral de oven het werk laat doen.
Deze dagen is het altijd weer spannend wat er nog aan groenten, fruit etcetera te vinden is in de supermarkt. Deze Indiaas geïnspireerde curry is gemaakt van doorgaans goed verkrijgbare producten. Ook de typisch Indiase kaas paneer (panir) kun je tegenwoordig gemakkelijk vinden in de betere supermakt, hoewel - of juist omdat - dit voor veel mensen toch nog geen voor de hand liggende keuze is. Als bijgerecht kun je bijvoorbeeld in de oven geroosterde bloemkool eten.
Hummus is het Midden-Oosterse bijgerecht bij uitstek. Je kunt er al flink wat mee variëren, maar daarnaast zijn er nog tal van andere lekkere kleine gerechtjes voor bij de mezze of gewoon voor op brood. Neem nu hab-el-jose, een dip of basis van walnoten. Weinig bekend, maar daarom niet minder interessant. Daarbij maak je het vrij snel met de blender, staafmixer of hakmolen. We geven je het standaardrecept. Je bent vrij om nog eigen accenten in het gerecht aan te brengen, zoals het toevoegen van verse kruiden en stukjes walnoot.
De eerste blaadjes daslook zijn weer in het bos te vinden. Dit broertje van de knoflook, groeit in het wild, op schaduwrijke plekken vanaf het begin van de lente. Tijdens een boswandeling in het (vroege) voorjaar is de kans groot dat je een veld vol geurend blad aantreft, soms bloeiend met kleine witte bloemetjes. Soms ruik je de look al van verre hoef je alleen nog maar om je heen te kijken om het veld te vinden. Als je een tasje meeneemt, kun je er thuis heerlijke pesto van maken. Bijvoorbeeld voor door de pasta, op een plakje kaas, een toastje of op de soep. Deze pesto is zonder kaas, maar heeft toch de friszure smaak en bite van een pesto mét kaas. Én is supersnel gemaakt.
In Iran in een omliggende gebieden vieren ze ieder op 21 maart noroez, het Perzisch nieuwjaar. Niet toevallig valt dit samen met het begin van de lente. Op dit belangrijke feest zijn er ook natuurlijk typische gerechten. Eén daarvan is kulu sabzi, een omelet met zeer verse kruiden. Deze kruiden symboliseren het nakende voorjaar. Voor ons is deze omelet lekker als lunchgerecht of als onderdeel van een mezze met onder andere brood, hummus, yoghurt, rauwkost, falafel... Een speciale dank aan de Iraanse Nargess om me te helpen met dit artikel.
Onlangs bespraken wij het boek Azië van Meera Sodha. Een leuk boel vol Oosterse recepten met een westerse toets. Een van de recepten die opviel, was een Chinese pho, een soep die vaak niet vegetarisch is. Maar met veel paddenstoelen wordt het toch een smaakvolle en rijke soep.
Na elf jaar in Duitsland te hebben gewoond vind ik het Nederlandse brood doorgaans maar slap en laf. Geef mij maar een stevig Duits brood met een knapperige korst en lekker veel pitten en zaden. Gelukkig heb ik, nu we weer in Nederland wonen, mijn hoogstpersoonlijke Duitse thuisbakker. Uiteraard bakt hij met zuurdesem, maar soms vergeet hij de dag voor het bakken het voordeeg te maken of heeft hij zin in iets anders. Dan bakt hij gewoon dit brood met gist, met lekker veel zaden en roggemeel. Nu hij voor repetities een poosje in Duitsland is, moet ik mijn brood zelf bakken. Uit ervaring kan ik zeggen: dit broodrecept kan, als je de aanwijzingen precies volgt, bijna niet mislukken. Als je de rust- en baktijd niet meerekent, ben je ook maar een kwartiertje écht bezig.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!