Zoals zovelen was ik al jong fan van patisserie, hoewel het toen nog gewoon gebak heette. Eerst hield ik me alleen bezig met het opeten ervan, later maakte ik ook mijn eigen appeltaarten en cakes. Voor een appeltaart draai ik nu mijn hand niet meer om, maar een mooie slagroomtaart met meerdere lagen, de perfecte soesjes of knapperige koekjes maken? Dat is een ander verhaal. Gelukkig verschijnen er steeds meer fijne boeken om dit te leren, zoals Kookschool Patisserie.
Het stormt buiten flink terwijl we het weekmenu in elkaar zetten. Daarom hebben we deze week warme gerechten als een chili, gestoofde (winter)wortels met kappertjes, een Hollandse uientaart en nog veel meer. Geniet ervan!
Onze gastredacteur Joke Boon is op dit moment druk met de laatste loodjes van haar kookboek 'Bonen! Elke maand 12 verrassende recepten met bonen', dat medio november bij Carrera Culinair verschijnt. Wij zijn trots dat we de komende tijd alvast af en toe een voorproefje mogen plaatsen uit dit boek. Vandaag: een slaatje van linzen!
Aubergines, ik zou ze iedere dag kunnen eten. Gewoon geroosterd in de oven, in een melanzane alla parmigiana of lekker gevuld zoals in dit recept. De vulling in dit recept is gemaakt van het vruchtvlees van aubergine, tomaten, uien, kruiden en pasta. Als topping gebruik ik broodkruim en gorgonzola om het gerecht wat pittiger te maken. Daarna gaan de gevulde aubergines even de oven in en klaar!
Ik vind pompoen het lekkerste wat er is. Je kunt er zulke fantastische gerechten mee maken, het is zonde om ze alleen maar als decoratie in de tuin of bij de voordeur te leggen. Voor dit gerecht heb ik een Hokkaido pompoen gebruikt, dat zijn die bekende, oranje pompoenen.
Vorige week bespraken we de Vrolijke Tafel, van Karin Luiten. Deze salade komt uit dit boek. Een fris, fleurig bordje om mee te beginnen. Serveer op grote borden, of op één mooie platte schaal. Of neem de onderdelen (venkel, sinaasappel en dressing) apart mee in bakjes en stel ter plekke samen.
Deze week hebben we weer leuke recepten voor je geselecteerd met Italiaanse spruitjes, een lasagna, bijzondere slasoorten en een zuurkoolgerecht. We hopen dat je er van geniet!
Denk: tzatziki getrouwd met een stuk feta. Knoflook optioneel. Klinkt goed toch? Ik vind dips heerlijk, zolang ze maar niet uit een supermarktbakje komen, want op een of andere wijze is dat nooit echt te eten. Op verjaardagen doe ik nog weleens een dappere dippoging, maar kom altijd van een koude kermis thuis. Met onderstaande dip maak je in elk geval een goede beurt. Hij mag natuurlijk ook gewoon op een vrijdag-avond gedipt, terwijl je het begin van het weekend inluidt.
Zucht en steun je bij het idee dat je een etentje voor meer dan 3 of 4 mensen moet geven? Of begin je er liever helemaal niet aan? Kookboekschrijfster en culinair journalist Karin Luiten pakt diner-vrees aan in haar leuke, nieuwe boek 'De vrolijke tafel: feestrecepten voor elke dag'. Het boek is ook echt een aanrader voor vegetariërs en ook leuk voor iedereen die al wel met plezier dinertjes geeft óf gewoon op zoek is naar een lekker recept.
Sinds begin oktober is op het Westelijk Handelsterrein in Rotterdam het Vega Pop-up restaurant gevestigd. Volgens de eigen website wil het restaurant het gebrek aan goede, maar vooral moderne, vegetarische en veganistische restaurants tegemoet komen, door tijdelijke Pop-up restaurants door geheel Nederland met kwalitatief hoog, moderne en bovendien zeer smaakvolle gerechten en wijnen te bieden. Maar maken ze die belofte ook waar?
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!