Eenvoud is één van de kenmerken van de Finse keuken. Er wordt hoofdzakelijk gebruik gemaakt van ingrediënten die in het hoge noorden lokaal verbouwd kunnen worden, zoals granen en knolgewassen. Gelukkig is eenvoud geen synoniem voor saaiheid. Een mooi voorbeeld zijn de in Finland zeer populaire spinaziepannenkoeken, pinaattiohukaiset in het Fins.
Vorige week had Kelly het geluk om de geweldige Indiase kookworkshop van Joeri Tandoeri te mogen bijwonen met als thema Indian streetfood. Joeri kookt Indiaas op evenementen en bruiloften vanuit een oude brandweerbus met behulp van echte Indiase tandoorovens. Hij bezocht India meerdere keren en is inmiddels een expert op het gebied van de Indiase keuken.
Dinsdag Currydag! Niet alleen in ons kookboek, maar vandaag ook hier op de site. Dit recept voor een aubergine-linzenschotel uit Kerala met cashewnoten en tamarinde komt uit het gisteren besproken boek Peulvruchten van Jenny Chandler.
Waarom zou je een ingewikkelde titel gaan verzinnen als het boek over niets anders dan peulvruchten gaat? Dan mag het ook gewoon 'Peulvruchten' heten. Simpel als dat klinkt is 'Peulvruchten' voor iedere (aspirant-) bonen-, peulen-, linzen- en aanverwantenliefhebber een aanwinst voor de kookboekencollectie. De gevorderde peulvruchtenkok kan er haar repertoire en kennis mee uitbreiden en de beginner vindt er alles om mee aan de slag te kunnen.
Kan je op een koude winteravond niet kiezen tussen een bord stevige erwtensoep of een vegetarische hamburger? Dan maken we jou het leven een stuk gemakkelijker, want kiezen hoeft niet meer! Met dit recept transformeren we de traditionele snert in een hamburger voor de stevige trek.
Vorige week recenseerden we Bean Cuisine, het leuke kookboek vol met bonen. Vandaag een heel lekker en origineel recept uit dit boek, burgers gemaakt met onder andere bloemkool en limabonen.
Laskiaispulla is een gebakje dat in Finland traditioneel gegeten wordt op Vette Dinsdag. Het gebak bestaat uit een zoet broodje (pulla) gevuld met slagroom en jam. Oorspronkelijk bestond de vulling uit amandelspijs en slagroom maar door de schaarste (en de bijhorende hoge prijs) van amandelen in Finland tijdens de jaren 1950 en 1960 hebben de Finnen de amandelspijs vervangen door jam. In Zweden heet het gebak 'semla' en is de oorspronkelijke amandelspijs wel behouden.
Dit keer spotten we za’atar uit Nadia en Merijn’s 'souq'
Een snelle spaghetti voor na een lange dag, met veel groente. Hier kun je ons blij mee maken. Sowieso met snelle recepten op maandagen. In ons kookboek (verschijnt volgende maand!) besteden we dan ook een heel hoofdstuk aandacht aan makkelijke maandag-recepten. En ook op andere dagen van de week zijn die natuurlijk lekker!
Een beroemde filmscene: Lady en haar hondenvriendje de Vagebond die hetzelfde sliertje spaghetti eten en zo letterlijk dichter bij elkaar komen. Wil je dit, heel romantisch, met je partner naspelen deze Valentijnsdag? Geef dan deze spaghetti met balletjes van linzen, groenten en vegaspekjes een gastrol!
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!