We proberen toch zeker wel eens per jaar een redactie-uitje te organiseren. Niet alleen goed voor de teamgeest, maar ook om weer eens de neuzen te richten. Omdat de redactieleden zo’n beetje uit alle windstreken komen, is het handig een locatie te zoeken die voor iedereen een beetje goed te bereizen is. We kwamen uit in Den Bosch, een stad die toeristisch én culinair heel wat te bieden heeft.
Deze week gaan we onbewust richting soulfood. We beginnen op maandag met snelle gevulde paprika met ei uit de magnetron. Op dinsdag maken we een spitskool-pompoenstamppot met geitenkaas, op woensdag dan weer een Midden-Oosters stoofje met baldorijst en op donderdag een quiche zonder deeg met witlof en peer. Op vrijdag maken we Italiaans geïnspireerde gevulde portobello's. Op zaterdag een snel doch uitgebreid Indonesisch menu zonder pakjes of zakjes. Op zondag sluiten we af met ongebakken havermoutrepen met pindakaas.
In de tijden van de verfijnde vleesvervangers is tofu niet meer zo hip: het witte blok verbleekt een beetje tussen het huidige aanbod aan vleesvervangers in de supermarkt. Daar wil Amelia Wasiliev met haar boek "Groene tofu" verandering in brengen. Ze wil ons tonen op welke manieren je verschillende soorten tofu zoal kunt bereiden. Hierbij beperkt ze zich niet tot de hoofdgerechten. Ook ontbijt, snacks en bijgerechten en zelfs desserts komen aan bod in de in totaal 65 recepten in het boek. Wat vonden wij van het boek?
Deze taart hebben we niet zelf uitgevonden, ze is zelfs bekend onder verschillende namen. In België noemen we ze petit-beurretaart, in Nederland zijn er verschillende namen, waaronder beppetaart. Zelfs mijn Braziliaanse vrienden kennen iets gelijkaardigs. Het basisprincipe blijft echter altijd gelijk: laagjes koekjes afgewisseld met laagjes boterroom. Natuurlijk zijn er veel variaties. Daarom maken we onze eigen versie met mokkasmaak. De taart is gemakkelijk en snel te maken en daarom ook leuk om samen met de kinderen te doen. En de taart hoeft niet de oven in, wel enkele uren tot een hele nacht in de koelkast.
Kaas eten we vooral op brood. Natuurlijk kun je die ook prima verwerken in allerlei gerechten. Deze week geven we daarom recepten met kaas. Vooral het geval je hier zin in hebt of wanneer nog een halve koelkast vol kaas hebt na een kaas- en wijnavond met een paar afmeldingen. Een lijst vegetarisch gestremde kazen vind je trouwens hier. We beginnen met knolselderijstamppot met oude kaas, daarna maken we een broccoli met geitenkaas uit de oven, risotto met brie en ei en een Hollands-Indiase curry met komijnekaas. Op vrijdag snacken we met groenterolletjes met hazelnoot en feta, op zaterdag maken we lasagne met bloemkool en oude kaas. Op zondag sluiten we de week af met mini cheesecakejes met frambozen.
Ooit vloog ik naar Suriname. Naast me in het vliegtuig zat een vrouw in feestelijke Surinaamse dracht zich te verheugen op het weerzien met haar moederland. "O, ga je voor de eerste keer? Nou, je gaat wat meemaken, je gaat zooo lékker eten, meisje. Kip, ooow zulke lékkere kip. En eend, die noemen we 'doks' in Suriname, je gaat niet weten wat je proeft en altijd heimwee houden." In mijn herinnering heeft ze de helft van de toch echt behoorlijk lange reis verlekkerde verhalen verteld, maar dan vooral over kip. En eend dus. Het klonk als een droomland voor een omnivoor, niet bepaald de ideale bestemming voor een veganeusje. Zou je denken.
Koken kan ook met heel eenvoudige ingrediënten. Deze curry met kikkererwten (chana in Hindi) en aardappels (aloo in Hindi) zag ik onlangs op de menukaart van een Indiaas restaurant in Brussel staan. Ik bestelde hem uit nieuwsgierigheid en was eigenlijk erg verrast door de smaak. Net omdat het zo simpel was, zocht ik een manier om de curry thuis zelf te maken. Bij deze deel ik dus het resultaat met jullie. De hoofdingrediënten zijn kikkererwten, aardappels, een blik tomatenblokjes en een ui. Ideaal dus voor de studentenkeuken of voor wanneer je wil koken met de dingen die je al in huis hebt.
Deze week houden we ons niet aan een bepaald thema. We maken typisch Nederlandse wintergerechten zoals hutspot met pastinaak en een ouderwetse uientaart. De andijvie wordt dan iets minder traditioneel met pasta en kruidenroomkaas. Op het menu staan ook een Indiaas geïnspireerde ratatouille en een meer traditionele curry met panir en tomaat. Daarnaast hebben we kleurige sushi met zoete aardappel op vrijdag en cakejes met kokos en banaan op zondag.
Het pompoenseizoen gaat gelukkig de hele winter door. Daarom tijd voor weer eens wat anders dan de pompoensoep en stoofschotels: pompoentaart. Er zijn zoete en hartige pompoentaarten en dat kan wat verwarring geven bij het zoeken naar een recept. Vaak zijn de quiches varianten op de zoete taarten, met gepureerde pompoen en daardoor behoorlijk zwaar. Door de pompoen in blokjes te roosteren en het deeg ermee te vullen behoudt de quiche wat meer bite. Dit recept smaakt naar Frankrijk, met een Midden Oosterse invloed door het knapperige filodeeg. Lekker met een salade van komkommer, appel en munt.
Voorspellen is een beetje trendwatchen, want weinig valt zomaar uit de lucht. En meestal word je beter niet afgerekend op toekomstige gebeurtenissen die je in je glazen bol beweert te zien. Dus, met de nodige bescheidenheid: een paar tendensen die in het restaurantgebeuren in 2020 zullen opvallen.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!