We gooien per huishouden per jaar zo'n 136 kilo aan etenswaren weg, voornamelijk omdat we tot de ontdekking komen dat de houdbaarheidsdatum verstreken is. In geld uitgedrukt betekent dat dat we op jaarbasis voor zo'n € 300 in de vuilcontainer kieperen.
Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel vermoedt dat we steeds meer verspillen doordat we minder vaak naar de supermarkt gaan. Onder tweeverdieners is het al heel gebruikelijk om nog maar 1 keer per week boodschappen te doen en de hoeveelheid boodschappen inkopen voor een hele week is qua hoeveelheden vaak lastiger in te schatten dan voor een paar dagen.
Bron: onderzoek Consumentenplatform van het ministerie van LNV
De aanhoudende droogte deze maand gaat grote gevolgen hebben voor de aardappeloogst en daarmee ook voor de prijs van patat bij de snackbar en in de supermarkt.
Nederlanders geven gemiddeld 2% extra bovenop de rekening in een restaurant of (eet)café, zo bleek uit een onderzoek van de Volkskrant in 2002. Dat is niet veel, want de restaurant-etiquette schrijft voor dat je vijf tot tien procent achterlaat voor het personeel als je lekker gegeten hebt.
In de horeca kent men overigens truukjes om het aantal fooien te laten toenemen. Serveersters hebben veel succes met het even licht aanraken van de betalende klant. Dat levert volgens onderzoek 36% meer fooi op. Obers hebben daar echter een stuk minder succes mee. De Franse gedragspsycholoog Nicolas Guéguen raadt hen aan om een zonnetje onderaan de rekening te tekenen. Dat zou tussen de 20,7% en 37,7% meer fooi opleveren.
Het is weer zomer, het is weer warm, het is komkommertijd en dus... hoogste tijd om het publiek schrik aan te jagen met bacteriemonsters die klaar staan om ons eten te bederven en onze tere maagjes van streek te maken.
Nederlandse huishoudens kochten in 2005 circa 2,5 kilo aardbeien en betaalden daar € 9 voor. Aardbeien vormen daarmee het leeuwendeel van alle zachte fruit dat er in Nederland gegeten wordt. Van bessen, frambozen en bramen moeten we veel minder hebben: we kopen er in totaal niet meer dan 500 gram per jaar van en hebben er circa € 1 voor over.
Bron: AGF Promotie Nederland
We komen er gemiddeld 2,5 keer per week en we sjouwen er dan 27 minuten rond.
Onze Top 3 Supermarkt-ergernissen:
1. Artikelen die ineens uit het assortiment zijn gehaald
2. Lang moeten wachten bij de kassa
3. Bijvullen van de winkelschappen terwijl wij onze boodschappen doen
Bron: Consumententrends 2006, Centraal Bureau Levensmiddelenhandel
Valess wordt knap gemaakt, zo zeggen Wageningse wetenschappers, maar de vleesvervanger van zuivelconcern Campina is nog niet goed genoeg om de consumptie van vlees merkbaar terug te dringen. Nanotechnologie moet daar verandering in brengen.
Dat is in de jaren vijftig ontstaan toen men de beschuit machinaal ging inpakken. De oven waarin de beschuit gebakken wordt, is één meter breed en daarin passen precies dertien beschuiten op een rij. De inpakmachines zijn aan de hand van dat gegeven gebouwd. En daar is sindsdien niks aan veranderd.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!