We hebben een nazomergevoel. We willen enerzijds lekker zomers eten, maar anderzijds neigen we ook al een beetje naar de herfst. Daarom houden we een barbecuefeestje, maar dan zonder de barbecue, zodat we indien het te koud is binnen kunnen blijven. Deze groentespiesjes met halloumikaas uit Cyprus kun je namelijk prima in de oven maken, hoewel ze natuurlijk ook de barbecue kunnen. Ze zijn gemakkelijk te maken en je hebt er weinig omkijken naar tijdens het bakken. De spiesjes zijn lekker als hapje bij de borrel, als bijgerecht bij het hoofgerecht of als een deel van het buffet. Ook hier geldt: zie het recept vooral een aanleiding om jouw creativiteit aan te wakkeren. Durf te variëren!
Stamppot behoort tot ons culinaire erfgoed. In België noemen ze het zowel in het Nederlands als in het Frans vaker "stoemp", een woord afkomstig uit het Brusselse dialect. De oorsprong van het gerecht gaat honderden jaren terug. Groenten werden gekookt in een grote ketel boven het vuur. Bij de introductie van de aardappel is de huidige stamppot onstaan. De bereiding werd verfijnd naarmate de keukenapperatuur ook verbeterde. Wel is het zo dat we tegenwoordig zowat alles stamppot noemen. Vaak gaat het eigenlijk om aardappelpuree met groente, ongeacht de bereidingswijze. Een traditionele stamppot is echter een éénpansgerecht. Het recept dat ik met jullie deel heb ik leren kennen uit oude kookboeken. Verrassend geeft deze manier van bereiden meer smaak en hoef je achteraf nauwelijks of geen boter of melk toe te voegen.
Mijn doordeweekse lunch bestaat typisch uit een kop soep en een salade in de brede zin van het woord. In pre-covidtijden nam ik vaak een soep in het bedrijfsrestaurant. Nu ik hoofdzakelijk van thuis uit werk, ben ik bijna noodgedwongen weer begonnen om mijn eigen soep te maken. Soms koop ik wel eens voorgesneden groente, maar meestal maak ik soep van verse groenten. Deze broccoli-courgettesoep is ontstaan toen er een halve broccoli lag te verpieteren in de koelkast en ik toevallig ook nog een courgette had liggen. Het resultaat van deze simpele soep was beter dan verwacht. Sindsdien heb ik vaker bewust mijn boodschappen gepland om deze soep te maken. Het is trouwens ook een dankbare manier om de broccolistam te verwerken.
Jambalaya is een rijstgerecht uit de Amerikaanse Cajun-keuken, waar net als bij risotto de rijst in de pan mee kookt. In de jambalaya gaan veel kruiden die je zal herkennen uit de Franse keuken: tijm, oregano en laurier. De Cajun-keuken is ontstaan in de Verenigde Staten in Louisiana toen Franse immigranten naar de streek verhuisden. Hun keuken werd gemengd met invloeden van de Creoolse keuken, die zelf ook weer uit onder andere Afrikaanse en Spaanse gerechten bestaat.
Enige tijd geleden had Eelco het boek Eat this! van de Blendbrothers gerecenseerd, en hij was hier zeer enthousiast over. Nu is het alsnog tijd om een zomers recept uit het boek te delen.
Je hebt een tuin met een zwartebessenstruik en de vogels hebben er nog niet van gesnoept: dan is het snel tijd om de oogst zelf op te snoepen! Vandaag bakken we er een taart mee. Natuurlijk kun je ook ander zomerfruit uit eigen tuin, lokale winkel of van de fruitteler gebruiken, zoals blauwe bessen, bramen of frambozen. Kruisbessen en rode bessen zijn voor deze taart minder geschikt. Is de oogst rijp maar heb je geen tijd of zin om te bakken? Vries de bessen dan -gewassen en schoongemaakt- in.
Rond deze tijd kun je paprika's uit eigen tuin oogsten. Paprika's zijn voor mij een erg makkelijke groente om overal in de verwerken, zowel in warme gerechten als in lunchsalades. Vandaag had ik evenwel zin in iets stevigers dan een salade als lunch. Daarom bedacht ik deze mediterrane toast met met paprika en feta. Eenvoudig en snel te maken en lekker bovendien. Zoals altijd bij simpele bereidingen staat of valt het gerecht wel met de kwaliteit van de ingrediënten die je gebruikt. Neem daarom rijpe paprika's en lekker brood.
Intussen mogen we met mondjesmaat weer terug naar kantoor. Voor velen is dit een welgekomen afwisseling, maar de keerzijde is wel dat je aan het eind van de werkdag moe en met flinke trek terug thuis komt. Makkelijke en snelle gerechten zijn daarom erg handig, ook voor Vegatopiaredacteurs. Daarom kwam ik op het idee om een pastagerecht te maken met een courgette uit de tuin van mijn ouders en verder nog een rode paprika en een potje kruidenroomkaas. Het resultaat is zomers en zeker ook nog culinair verantwoord. Daarnaast kun je hier eindeloos mee variëren: gebruik knoflookroomkaas, neem andere groenten. Jij bepaalt.
Komende zaterdag beginnen de Olympische Spelen. Om in de oranjesfeer te komen en onze sporters aan te moedigen vandaag alvast een recept voor een oranje plaatpizza, met jawel – oranje wortel, paprika en tomaat. Lekker vóór of na de wedstrijden, met het bord op schoot, serveer in kleine stukjes als borrelhapje, of als ‘midnight snack’ voor de echte sportfanaat. Je hoeft natuurlijk niet per se sport te kijken om van deze taart te genieten.
Eens in de zoveel tijd heb ik zin in bietenrisotto en onlangs was het weer zo ver. Rode bieten zijn lekker, maar de bitterzoete, aardse smaak heeft toch ook een tegenhanger nodig. Daarom gebruikte ik dit keer berglinzen, kleine, ronde linzen die in bergachtige gebieden worden geteeld. Ze hebben een lekkere nootachtige smaak en blijven redelijk beetvast. De citroen en saladekaas zorgen voor frisheid en een romige textuur. Deze specifieke combinatie was zo geslaagd dat ik het recept meteen heb opgeschreven.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!