Op de achterflap van Puur natuur op tafel staat de veelbelovende quote van Twan Huys: 'Als God kon koken, heette hij Alain Ducasse.' Dat schept uiteraard verwachtingen, bijzonder hoge verwachtingen.
Sommige smaakcombinaties werken gewoon. Klassiekers zijn bijvoorbeeld tomaat & basilicum, pompoen & rozemarijn en ui & tijm. Hier in huis combineren we paprika graag met olijven. Bijvoorbeeld op een focaccia of in een pastasaus. Ook in een brood blijken ze heerlijk te combineren, met een bijzonder gekleurd brood als resultaat. Natuurlijk kun je ook twee losse broden maken en deze samen (of apart) serveren.
Voor mij gaat niets boven zelfgebakken muffins. Mijn moeder bakt ze al zo lang als ik mij kan herinneren, op verjaardagen kreeg iedereen een klein kokos- of chocoladecakeje. Een paar jaar geleden bedacht iemand in de Verenigde Staten om een ‘topping’ op een cakeje te spuiten en ze ‘cupcakes’ te noemen. Sindsdien zijn cakejes helemaal hip en bleek mijn moeder dertig jaar op de trend vooruit te lopen.
De groente van deze week vind je vaak slap en futloos terug in de groentelade van menig koelkast. Met één zo'n stengel weet je je nog wel raad, maar met de overige zes...? Gelukkig blijk je met bleekselderij veel meer te kunnen dan het te verstoppen in een groentesoep, waldorfsalade of vochtafdrijvend sapje. En op de juiste manier bewaard, blijft ie wel een maand goed!
We kregen een fles arganolie, een notige olie, die wel wat van walnotenolie of een andere notenolie wegheeft, maar toch een heel eigen smaak heeft. We maakten er een dressing mee voor een salade van broccoli uit de oven en sinaasappel.
Arganolie is een sjieke olie uit Marokko. Sjiek, want omdat het veel moeite kost om de olie te produceren, hangt er aan een flesje arganolie een prijskaartje. Maar dan heb je ook wel wat.
Vandaag voor de lekkere, snelle trek: korianderhummus, binnen vijf minuten klaar.
Dit keer spotten een wrap met falafel op het station
Streekbox bestond al langer, maar sinds maart bieden ze ook een Veggiebox aan. Een tweewekelijks pakket met groenten, zuivel, 'vleesvervangers' en delicatessen die aan huis bezorgd worden. We mochten er eentje uitproberen. Leuk.
De groente van deze week is witte kool. Een kool met het charisma van een B-sterretje aan het SBS6-firmament, die pas prime time op tafel mag schitteren na een make-over tot zuurkool. Terecht of kun je er meer mee?
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!