Een toprestaurant zoals Noma in Kopenhagen heeft unieke, houtgelagerde bieren op de kaart staan. Bier bij voedsel, ook tijdens etentjes thuis, wordt hip. Maar help, er zijn honderden bieren, er komen steeds nieuwe bij: welk bier past bij mijn vegetarische Shepherd's Pie?
Delicata-pompoenen kom je niet zo vaak tegen bij de groenteboer, maar sommige natuurvoedingswinkels hebben ze rond deze tijd van het jaar. Ze zien er heel schattig uit en hebben gezellige kleurtjes, eigenlijk heel zomers. Aangezien het gewoon pompoenen zijn, is er natuurlijk soep van te maken. De Delicata smaakt wat minder 'pompoenerig' en wat meer naar neefje courgette en zusje patisson. Bij mijn biogroenteboer waren de delicata's ruim twee keer zo duur als de gewone oranje hokkaido's, dus heb ik ze gemengd.
"Wanneer komen ze nou", werd ons regelmatig ongeduldig gevraagd. Blijkbaar kijken veel mensen eind november al uit naar het moment dat onze nieuwe kerstmenu's online komen. Wij zijn echter onverbiddelijk: eerst Sinterklaas en dan pas Kerst. En nu is het dan zo ver. Met gepaste trots presenteren we maar liefst vijf mooie nieuwe kerstmenu's.
Karin Luiten van Koken met Karin organiseert voor de nationale antipakjesavond een heuse antipakjesweek. Vegatopia doet maar al te graag mee, want wij eten graag ook echte dingen zonder pakjes en zakjes. Zoals bijvoorbeeld aardappelpuree. Met dit recept kan het niet mislukken.
Chocoladeletters zijn vaak een beetje saai. Sommigen zijn versierd met wat nootjes of nog meer chocolade, op duurdere is een patroontje aangebracht. Gelukkig is het heel makkelijk om een simpele kant-en-klare chocoladeletter zelf op te fleuren. We geven hier wat tips.
Volgens Europa is water niet nat genoeg. Amerikanen denken dat pizza aan de bomen groeit. Friezen worden socialer van een wolkje melk in de koffie. Duitsers zijn voer voor Indonesische antropologen. Chinezen maken thee uit pandapoep. November 2011 in vogelvlucht.
Je hebt Sinterklaas met z’n pakjesavond, maar eigenlijk is het in Nederland elke avond pakjesavond. Koken uit pakjes en zakjes staat voor schijngemak, maar ook voor veel zout, suiker, smaakversterkers, conserveermiddelen en E-nummers. Aldus Karin Luiten. En daarom heeft ze 4 december uitgeroepen tot nationale antipakjesavond, een avond waarop lekker eten voorop staat, helemaal zelfgemaakt.
Het is zo lekker Sinterklazerig, zo'n met amandelspijs gevulde staaf. Deze is natuurlijk ook bij de bakker en de supermarkt verkrijgbaar, maar zelf maken is net zo leuk en zeker handig bij voedselallergieën. Alle ingrediënten zijn makkelijk verkrijgbaar bij de supermarkt. Bovendien kun je, als je hem zelf bakt, ook zelf bepalen hoe je de amandelstaaf versiert.
Wil je een inspirerende dag bij De Librije met een workshop vegetarisch koken, een kookdemonstratie en ook nog een kijkje achter de schermen van dit driesterrenrestaurant? Op 15 december is het mogelijk, dan mogen hobbykoks (zowel beginners als gevorderden) aantreden in deze culinaire tempel. Met ook nog eens met een flinke korting voor Vegatopia-lezers.
Tien kilometer ten zuiden van het Gardameer, net buiten de toeristische zone, runnen twee broers een hotel-ristorante-pizzeria. De snelle jongen doet met zijn vrouw de organisatie, de rustige bereidt de hele dag de lekkerste gerechten in de keuken. Van hem leerde ik dat je ravioli kunt vullen met meer dan alleen spinazie en ricotta.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!